Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Informer doznaje

MALI TRIKOVI VELIKIH MAJSTORA Sve što trebate znati o nagodbi s Poreznom upravom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nesposobnost plaćanja tekućih obveza, među njima i onih poreznih, hrvatske poduzetnike muči od osamostaljenja. Neko se vrijeme obveze nisu plaćale jednostavno zato što je nekima to bilo dopušteno. No s krizom su se stvari zaoštrile – poduzeća danas doista nemaju novca da podmire sve obveze. Koje su im opcije na raspolaganju? Kako se nagoditi s Poreznom upravom?

Vlada je prije nešto manje od godinu i pol dana uvelike olakšala poreznim dužnicima otplatu ugovora. No, stvari se nisu previše promijenile na bolje.

Pročitajte i ovo Porezni dužnici - 5 Hoće li ih spasiti zastara? Porezna uprava objavila novu listu srama: Doznajte tko su glavne zvijezde Fontana di Trevi Najavila vladajuća koalicija Susjedna zemlja postrožuje naplatu poreza iznajmljivačima nekretnina za odmor

'Planovi restrukturiranja su bili da se kolokvijalno izrazim znanstveno fantastični romani što nitko nije financijski izvještaj pregledavao prilikom sklapanja nagodbi a sudovi su kasnije samo poslije fine to provodili i desilo se to da smo mi imali puno dužnika koji su ušli u nagodbu', rekao je porezni stručnjak, Antonio Prtenjača.

Suština je poreznoga problema u nekompatibilnosti s poreznim tijelima. Porezni obveznici ne razumiju što porezna uprava od njih traži ili je pak riječ o pukom izbjegavanju obveza.

'Poanta priče je da bi trebalo napraviti smjernice za individualni model. Jer morate znat jedu stvar da većini dužnika i sada određeni anuiteti su prevelik', dodaje Prtenjača.

Od postojeća tri modela upravni ugovor za porezni dug, porezna nagodba i predstečajna nagodba, potonji je najpopularniji, no ne i dovoljno uspješan.

'Kao i svaki taj porezni model i ovaj ima nedostataka. Međutim ja mislim da idealan model trenutno niti ne postoji', dodaje Prtenjača.

Ono što dodatno ne pogoduje rješavanju tog problema jest averzija koju poduzetnici imaju prema računovođama, koji bi u stvari trebali biti njihovi, slikovito rečeno, „najbolji prijatelji".

'Računovodstvo je čisto nekakva stvar koju on mora uplatit kao porez i ne gleda na to kao nešto što će dobit kao korist ili savjete ne dolaze bas puno niti surađuju sa svojim računovođama nego nastaje to da plate što manje i da ga vide što manje', kaže Milivoj Pejić, direktor računovodstvene firme.

Pretpostavljamo da se ne biste htjeli naći na listi srama koja je brojala 19,5 tisuća imena prije 3 i pol godine kada je objavljena. Prema najnovijim izvještajima taj je broj umanjen za 7500. Stoga, bolje da se sramotite pred vlastitim računovođom nego pred cijelom državom.

'Mislim da je izuzetno bitno da oni surađuju sa svojim računovođama, poreznim savjetnicima i revizorima i da samim time se ne dovedu u poziciju da nakon nekakvog nadzora ne dovedu poduzeće i sebe u situaciju da moraju ići u stečaj i zatvarat firme', rekao je Milivoj Pejić.

Dobra je odluka uvijek napraviti porezni pregled koji simulira nadzor poslovne dokumentacije te na taj način izbjeći poslovni neuspjeh. Međutim, ako Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa može dugovati 22 milijuna kuna Poreznoj upravi čega bi se ijedan porezni dužnik u ovoj državi trebao sramiti na listi srama.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Informer je interaktivna emisija koja teme i zanimljive priče hrvatskog društva obrađuje i kroz komunikaciju sa samim gledateljima, pa tako svatko tko ima kvalitetnu poduzetničku priču ili problem s kojim se susreće u poslu, može podijeliti s redakcijom Informera na info@headline-product.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene