Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako do radnih mjesta

Do 75.000 kuna: Istražili smo koliko se isplati samozapošljavanje uz pomoć državnih potpora

Kolači, ilustracija (Guliver/Thinkstock)
Kolači, ilustracija (Guliver/Thinkstock)
S početkom krize i zatvaranjem radnih mjesta zaposleni su se okrenuli novoj mogućnosti - samozapošljavanju. Dio razloga za to sigurno je i u visini potpore koja je tijekom godina sa 25 tisuća narasla na 75 tisuća kuna. Isplati li se takav novi smjer?

S trenutnom brojkom od 195.400 nezaposlenih, koja je doduše mogla biti, a i bila je puno gora, svako radno mjesto u Hrvatskoj poprilično je važno i značajno. Ako se uspijete sami zaposliti, onda ste zaista za svaku pohvalu, a takve su i naše sugovornice koje svoju ideju pretvaraju u pravi poduzetnički pothvat.

"Bavim se uzgojem i proizvodnjom soka od aronije. To je proces koji je trajao od uzgoja dok se dobije prvi urod pa se nešto s time treba pokrenuti", priča Hermina Skular, vlasnica tvrtke za proizvodnju prerađevina od aronije.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio dzs Najnoviji podaci: Ogroman pad broja zaposlenih, ali postoji objašnjenje Prosječne informacije o mladima između 25 i 30 godina Međunarodni dan mladih Mladi u Hrvatskoj ostaju s roditeljima sve dok više i nisu tako mladi: "Kod njih imamo sve oprano, skuhano, kod njih je najljepše"

Kolači, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Hermina Skular (Printscreen Informer)

A kako bi nešto pokrenuli, pomažu država i Grad Zagreb potporama za samozapošljavanje. Ispred države je Hrvatski zavod za zapošljavanje kojem se slučajno ne bi dogodilo da daju usmenu izjavu. Nadamo se samo da takvi nisu i prema korisnicima ili zainteresiranim za potpore kojih je od početka ove godine 800. Na drugoj je strani poticaja Grad Zagreb koji preko Razvojne agencije, Plavog ureda i različitih radionica i stručnog osoblja pomaže pri pokretanju poslovanja, ali jednako tako daje i financijska sredstva.

"U prošloj godini bilo je oko 9 korisnika mjere za samozapošljavanje ''Radi čisto, budi zaposlen'' i 13 korisnika koji su krenuli u poduzetništvo putem poduzeća koje ima vlastitu proizvodnju. Zainteresiranih ima dosta. Radionice su se održavale tako da su namijenjene mjerama koje su bile prošle godine, a i ove ćemo godine imati specijalizirane radionice za mjere koje budu dostupne u ovoj godini", tumači Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb.

Kolači, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Frane Šesnić (Printscreen Informer)

Državne potpore najprije su bile 25 tisuća kuna, pa 35 tisuća, pa sve više i više, a ove godine iznose 75 tisuća kuna. Međutim, važno je da taj novac ne možete iskoristiti u sve što vam treba. Dakle, na svu potrošnu robu možete zaboraviti. Nabava opreme, zakup poslovnog prostora i obavezni doprinosi za prvih 11 mjeseci ono su u što možete uložiti sredstva.

Pokretanje vlastitog posla nije jednostavna odluka

"Sama procedura vezana za odobravanje potpore bila je definirana u što možemo uložiti sredstva – opravdane i neopravdane troškove. Jedan od opravdanih troškova su ulaganja u osnovna sredstva za rad, što je u mom slučaju bila pećnica, mikseri. Možemo utrošiti sredstva za marketing, ulaganje u opremu, informatičku opremu, znači neka sredstva koja su stvarno osnovna za rad", opisuje svoja iskustva Natalija Jagunić, vlasnica tvrtke za proizvodnju slastica.

Osim visine prihoda promjena koja se razlikuje od protekle 2017. je mogućnost udruživanja u svrhu proširenja kao i preuzimanje postojećeg subjekta, ali pod određenim uvjetima.

"Pokretanje vlastitog posla nije jednostavna odluka, ali ako imate jasno definiran cilj, smatram da je puno lakše premostiti neke barijere s kojima se susreće poduzetnik na početku poslovanja", ističe Natalija Jagunić.

Kolači, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Natalija Jagunić (Printscreen Informer)

"To je izuzetno bitno da imate osobu od povjerenja, savjetnike, mentore kojima se možete obratiti. Tu je i Plavi ured isto tako ključna institucija, da znate da se njima možete u svakom trenutku obratiti", kaže Hermina Skular.

Hoće li ove potpore stvoriti samo privid stvaranja radnih mjesta ili će zaista unijeti živost u tržište, s vremenom ćemo vidjeti. Kako god bilo, i dalje smo na klupi i čekamo da se Hrvatsko tržište razigra. Valjda ćemo nekad i zaigrati u prvoj postavi.

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene