Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poskupila je i do 30 kn/kg

Unatoč inflaciji ova je tradicionalna poslastica i dalje jako tražena: "Bojimo se toga da ćemo stvarno ostati bez robe''

Aktualno Galerija Šunka - 1 Šunka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Šunka - 2 Šunka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šunka - 3 Šunka - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šunka - 4 Šunka - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Šunka - 5 Galerija 1/5 >>
Inflacija se uvukla i u slavonsko-baranjske pušnice. Domaća šunka poskupila je pa će za teže primjerke trebati izdvojiti više od tisuću i pol kuna. Unatoč poskupljenju, domaća šunka pred Uskrs je toliko tražena - da su je mnogi proizvođači već unaprijed prodali.

U pogonima Kuće baranjskog kulena, koja okuplja male proizvođače, zriju i domaće uskrsne šunke. "Te šunke su u prosjeku od 7 do 12 kilograma. Potražnja za šunke se ne smanjuje, traži se samo više, znači traži se uvijek jedan kilogram, jedna šunka više", kaže Slobodan Stanković, proizvođač šunke i kulena.

Ove godine kraljica uskrsnog stola bit će 30 kuna po kilogramu skuplja. Unatoč tome, svaka je unaprijed prodana. "Traže se manje šunke sad se traže komadi, morat ćemo sjeći, vakumirati i prodavat. Cijene će tu biti od 100 do 150 kuna", to zavisi od tržišta, dodaje Stanković.

Ovisno o cijeni i težini, cijela šunka stajat će između 700 i 1800 kuna. Ali, istok Hrvatske tradicije se ne odriče.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Anketno istraživanje Pogledajte koliko će Hrvati potrošiti za uskršnji ručak i koje namirnice su obavezne na stolu

"Ja imam 15-ero unučadi, praunučadi u Njemačkoj, sina, kćerku, zetova – ako dođu, bit će mi drago, spremit ćemo", kaže Pavo iz Belog Manastira.

Ukrašavaju se pisanice, peku kolači, za šunke, koje treba satima kuhati, pripremaju duboki lonci. Potražnja veća od ponude i u Davorovoj pušnici.

"Bojimo se toga da ćemo stvarno ostati bez robe koja nam je sada deficitarna, s obzirom da je vrijeme kad šunka ima stvarno svoj zenit za potražnju", kaže Davor Štefanko iz braniteljske zadruge Antunovac.

Cijene suhe slavonske šunke su između 80 i 100 kuna po kilogramu, jer proizvodnja je na njegovu ekološku imanju zaokružena.

Pročitajte i ovo Uskrsnice za umirovljenike SVAKA POMOĆ DOBRO DOĐE Neki gradovi počeli s podjelom uskrsnica umirovljenicima: Provjerili smo tko i koliko dijeli, ali i tko će ostati - praznih ruku

"Potrebno nam je otprilike dvije godine da bi dobili sirovinu, ali jedini nam je problem što nemamo dovoljno prostora i nemamo dovoljno zemlje da bi proširili proizvodnju", kaže Štefanko.

Prostora zato ima na tržištu, jer slavonski i baranjski suhomesnati proizvodi traženi su diljem Hrvatske. Ako je suditi po potražnji za šunkama, blagdanski stolovi bit će bogati unatoč inflaciji, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bešić Đukarić.

Pročitajte i ovo Uskršnja kupovina - 4 Bliži se najskuplji Uskrs Uoči blagdana prijeti veliki udar na novčanike: "Bila sam sad u mesnicama, cijene su otišle u nebo!"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene