Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'DRŽAVA NAS NE PODUPIRE'

Industrija koja u Hrvatskoj nadmašuje filmsku i glazbenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak deset milijuna zaljubljenika u računalne igre pratilo je prvi dan natjecanja koje se održava u Splitskoj Spaladium Areni.

Ovih dana održava se svjetski turnir u dvjema kategorijama Counter pit i Dota pit. To je prvo takvo natjecanje u Hrvatskoj. Ljubitelji računalnih igara došli su na svoje u Spaladium Areni. Natječe se osam ekipa u kojima je po pet igrača.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Industrija računalnih igara jedna je od najbrže rastućih. U ovom natjecanju sudjeluju deseci najboljih svjetskih igrača. Nagradni fond veći je od 200 tisuća dolara, a ovo natjecanje koje se događa u Splitu prati se uživo diljem svijeta. Oko deset milijuna ljudi pratilo je natjecanje putem live streama.

Razvojem računalnih igara u Hrvatskoj se bavi više od dvadeset tvrtki, pokazuju podaci HGK. Zapošljavaju više od 200 inženjera.

'Što se tiče samih tržišta igara to nije bilo prepoznato do prije dvije tri godine, sada se daje veća važnost, ali to nije na nekom nivou kojem bi trebalo biti, islim da je samo nerazumijevanje ništa drugo jer nije toliko to tržište razvijeno još tu', rekao je Ivan Marušić, organizator natjecanja i vlasnik tvrtke 'One game'.

U razdoblju od 2009. do 2014. hrvatska industrija videoigara rasla je 50 posto te je u 2014. godini uprihodila najmanje 50 milijuna kuna.

'Država dovoljno ne podupire ovaj sektor. Mi smo osnovali grupaciju za računalne igre i pomažemo povezati tvrtke i pomažemo im postizat njihove ciljeve', rekla je Gordana Pehnec Pavlović iz Hrvatske gospodarske komore.

Domaći proizvođači izvoze 99% zabavnog softvera. Svjetsko tržište računalnih igara po ukupnoj vrijednosti i prometu nadmašuje filmsku ili glazbenu industriju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene