Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisna u medicinske svrhe

'Indijsku konoplju treba izmjestiti iz I. skupine droga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo smatra da treba promijeniti postojeće zakonodavstvo.

Nužno je regulirati uzgoj, preradu, promet i propisivanje indijske konoplje u medicinske svrhe, odnosno promijeniti postojeće zakonodavstvo te uvesti efikasne mehanizme kontrole sve kako bi se omogućila uporaba indijske konoplje u medicinske svrhe i spriječila zlouporaba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uzgajali za ilegalno tržište Uhićenje u Ozlju: Majka i sin imali laboratorij za proizvodnju kanabisa, odao ih zanimljiv detalj Laboratorij za proizvodnju marihuane u Zelini (Foto: PU Zagrebačka) LOŠA INVESTICIJA Uhićen dvojac u Zelini: U laboratorij za uzgoj marihuane uložili više od 70 tisuća eura

Zaključak je to Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe koje je 12. siječnja održalo prvi sastanak pod predsjedanjem dr. med. Ognjena Brborovića. Na sastanku su razmatrane preporuke za moguće izmjene zakonodavstva vezane uz indijsku konoplju i pregled lijekova baziranih na indijskoj konoplji koji su u upotrebi u Europskoj uniji.

Kako bi se ostvario cilj reguliranja uporabe indijske konoplje u medicinske svrhe, Povjerenstvo smatra kako je potrebno donijeti odgovarajuće normativne akte te dopuniti Zakon o suzbijanju zlouporabe droga i izmjestiti indijsku konoplju iz I. skupine droga po Konvenciji iz 1971. Zakon o suzbijanju zlouporabe droga dozvoljava uzgoj, preradu i promet isključivo za opijumski mak u medicinske svrhe, a Povjerenstvo je ocijenilo da bi na isti način trebalo regulirati indijsku konoplju.

Povjerenstvo preporučuje i da se generički definira ova problematika kako bi Zakon vrijedio i za druge biljke za koje se pokaže da imaju ljekovito djelovanje a nalaze se na Popisu droga. Previsoka cijena indijske konoplje koja se koristi u medicinske svrhe također može učiniti lijek nedostupnim pacijentima, ocijenilo je Povjerenstvo. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene