444073
444073
444073
444073
444073

VISOKO NA LJESTVICI RAZVOJA Naš životni standard uz bok Mađarske i Baltičkih zemalja

  • , 21.07.2016., 13:46
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska se našla na visokom 33. mjestu od 133 zemlje na Indeksu društvenog napretka za 2016. te se smjestila u društvo Mađarske i Baltičkih zemalja, a iza Slovenije.

 
 
 
 
Grad Zagreb (Foto: PIXELL, arhiva)
Grad Zagreb (Foto: PIXELL, arhiva)

Hrvatska je zauzela visoko 33. mjesto od 133 zemlje na Indeksu društvenog napretka za 2016. (Social Progress Index – SPI), koji objavljuje američka neprofitna organizacija Social Progress Imperative u suradnji s međunarodnom savjetodavnom tvrtkom Deloitte.

SPI je u 2016. za Hrvatsku pokazao, da je među 133 ocijenjenih država, za koje su dostupni potpuni podaci, dosegla ukupni rezultat 77,68, što je svrstava u društvo Mađarske i Baltičkih zemalja te iza Slovenije, priopćila je u četvrtak hrvatska ispostava Deloittea.

U skupini indikatora koji se odnose na osnovne ljudske potrebe Hrvatska je zavrijedila indeks 91,54, što je svrstava na 26. mjesto. U skupini "Temelji dobrobiti", vrijednost indeksa Hrvatske iznosi 79,51, što je stavlja 34. mjesto, dok je na 37. mjestu s indeksom 62 u skupini pokazatelja "Mogućnosti".

Slovenija, Češka, Estonija, Poljska, Slovačka, Litva, Mađarska i Latvija, koje spadaju u skupinu usporedivih država s Hrvatskom, dosegle su izvanredne rezultate na području dostupnosti prehrane i osnovnog zdravstvenog osiguranja (iznad 98), dok su se loše pokazale u području zdravlja i blagostanja.

Najbolja Finska

Vrlo visok stupanj društvenog napretka u istraživanju su postigle Finska (90,09), Kanada, Danska, Australija, Švicarska, Švedska, Norveška, Nizozemska, Velika Britanija, Island, Novi Zeland i Irska (sve iznad 87).

Većina država EU bilježi visok stupanj društvenog napretka, najlošije su se pokazale afričke države u regijama Sahare i u srednjoj Africi, države Bliskog istoka, Afganistan, Pakistan, Indija i određene države jugoistočne Azije. Najniže uvrštena je Srednjoafrička Republika (30,03), slijede ju Čad (36,38) i Afganistan (35,89).

"Iako naša osobna percepcija možda pozicionira Hrvatsku na nižoj razini, Hrvatska je u stvari visoko na gornjoj polovici globalnog društvenog razvoja. S 33. mjestom na listi 133 država, možemo reći da su naš životni standard, temeljne vrijednosti i prilike u stvari vrlo dobre. Dodatna prednost članstva Europske unije koja pruža dodatnu širinu mogućnosti u svim pogledima te nas povezuje s najnaprednijim zemljama svijeta u jedinstveni prostor, stavlja Hrvatsku realno na vrlo visoko mjesto prema indeksu društvenog razvoja. Zanimljiv je također i podatak kojeg rijetko prepoznajemo, da skoro polovica svjetske mladeži živi u državama s niskim stupnjem društvenog napretka, gdje je otežan pristup osnovnom zdravstvenom osiguranju, čistoj vodi, sigurnosti, osobnim slobodama i toleranciji", rekao je Zlatko Bazianec, partner u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

Što se tiče razloga koji dovode do visokog položaja na indeksu SPI-a, Bazianec kaže kako su države koje su postigle najbolje rezultate na području SPI-a, posebno prepoznate po jakoj socijalnoj državi i multikulturalizmu.

Ilustracija (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

"Čak četrnaest od dvadeset najbolje uvrštenih država u odnosu na SPI je članica EU ili EFTA sporazuma. U globalnoj, usporednoj perspektivi, najbolje rezultate dosežu u smislu mogućnosti koje nude svojim državljanima. Pri tome visina BDP-a, na osnovu kojega se države uvrštavaju u skupinu s najvišim SPI-om, nije ključno mjerilo; Novi Zeland je tako, na primjer, dosegao vrijednost 88,7, što je gotovo na istoj razini s Norveškom (88,45), dok je BDP za polovinu niži od norveškog.

Indeks društvenog napretka je istraživanje o društvenom napretku pojedinačnih država na globalnoj razini, koje gospodarske rezultate (rast BDP-a) postavlja uz bok pokazateljima, koji se odnose na socijalne potrebe pojedinaca. Pokazalo se da sami podaci o rastu BDP-a nisu dovoljni pokazatelj za cjelovito sagledavanje ljudskog i društvenog napretka u 21. stoljeću na globalnoj razini.

SPI društveni napredak definira kao sposobnost društva da zadovolji osnovne ljudske potrebe osoba, uspostavi temelje, koji državljanima i skupinama omogućavaju poboljšanje i održavanje kvalitete življenja, i stvaranje uvjeta, u kojima osobe lako ostvaruju svoj puni potencijal.

SPI je namijenjen traženju odgovora na tri ključna pitanja: Omogućava li država svojim državljanima zadovoljavanje najosnovnijih potreba, jesu li postavljeni temelji koji osobama omogućavaju poboljšanje njihovog života te imaju li ljudi mogućnost i priliku da si sami poboljšaju položaj u društvu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se