Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuvaju se državnici

Zagreb pod pojačanim mjerama sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strana izaslanstva već prisižu u hotel u središtu Zagreba. Ukupno za sigurnost inauguracije, doznajemo, angažirano je 350 policijaca te 150 policajaca koji se brinu o sigurnosti šefova izalanstava te državnih dužnosnika Hrvatske.

Inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović pratite UŽIVO na Novoj TV i Dnevnik.hr od 11:30!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prije, tijekom i nakon Policija nije zabilježila nijedan izgred Slika nije dostupna 'Noćna mora za sigurnosne službe' VIDEO Petrović i Bago istaknuli zanimljiv detalj s inauguracije

Na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović dolazak je potvrdilo 88 stranih izaslanstava. A među njima će biti predsjednici Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Albanije. Ceremoniji će nazočiti i članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine te predsjednica Kosova. Na inauguraciju će doći i srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Predsjednik Ukrajine, zbog stanja u svojoj zemlji, otkazao je dolazak u Zagreb.

Porošenko ipak ne dolazi na inauguraciju

Inauguraciju pratite uživo na Novoj TV i Dnevnik.hr u nedjelju od 11:30 - kroz događaj će nas iz posebnog studija na Markovom trgu voditi najiskusniji reporterski dvojac, Ivana Petrović i Mislav Bago. No, ostala strana izaslanstva već pristižu u hotel u središtu Zagreba. Grad je zato već pod pojačanim mjerama osiguranja.

Među prvima je došla kanadska državna tajnica Lynne Yelich, inače hrvatskih korijena. Ona je i prije 5 godina bila na inauguaraciji Ive Josipovića.

FOTO Pogledajte generalnu probu inauguracije

Do sada je od 8 predsjednika država stigao predsjednik Crne Gore, Vujanović. Ostali predsjednici stižu u nedjelju ujutro. Ukupno za sigurnost inauguracije, doznajemo, angažirano je 350 policijaca te 150 policajaca koji se brinu o sigurnosti šefova izalanstava te državnih dužnosnika Hrvatske.

Markov trg spreman je za inauguraciju

Mislav Bago doznao je je li sve spremo za nedjeljnu svečanost.

'Markov trg je spreman, šesti put je spreman za inauguraciju predsjednika, odnosno u ovom slučaju predsjednice. Zadnji tehnički detalji, da tako kažemo uljepšavanja, će se odviti u nedjelju. Stavit će se instumenti kada dođu svi zborovi. Bit će odvirane pjesme koje obilježavaju hrvatsku tradiciju.

Na svečanoj pozornici nedostaje samo cvijeće koje će biti postavljeno rano ujutro, u pet sati. I ono najvažnije - crveni tepih bit će posljednji koji će se prostrijeti, od svečane pozornice prema Ćirlilmetodskoj ulici gdje će izabrana predsjednica doći sa suprugom.

Govornica za svečanu prisegu je jednostavna, tu su hrvatske zastave i zastave EU. To je sve u ovom trenutku pripremljeno i nema više nijedne nepoznanice.

Kolinda Grabar Kitarović je jedina predsjednica, čini mi se iz mog kromnog iskustva, koja je bila toliko angažirana oko svakog detalja inauguracije, od toga tko će kako pjevati, koje će se pjesme pjevati pa do povijesnih postrojbi. Bila je uistinu angažirana oko svakog detalja želeći da i u inauguraciji pokaže neku tradiciju. Hrvatska možda nema kao neke zemlje tradiciju od par stotina godina, ali ona je željela da se pokaže ta hrvatska stoljetna tradicija. Bila je izuzetno angažirana pa stoga i ne čudi da je oko 17.30 sati u subotu u pratnji najbližih suradnika došla na Markov trg pogledati cijeli prostor. Logično, nedjelja je za nju velik dan i morala je osjetiti Markov trg i činjenicu da će na njemu pred gotovo tiusću dužnosnika, ali i pred cijelom Hrvatskom prisegnuti kao nova hrvatska predsjednica.'

VIDEO Evo kako će izgledati inauguracija prve hrvatske predsjednice

Što je s detaljima iz govora Kolinde Grabar Kitarović?

'Govor buduće predsjednice je gotov, brusila ga je sa svojim suradnicima do zadnjeg dana, praktički u subotu je on završen. U nedjelju će će biti podijeljen dužnosnicima koji dolaze na prisegu.

Ono što je zapravo osnovna poruka je novo zajedništvo koje buduća predsjednica želi nametnuti i na početku mandata. Sasvim je jasno, ona dolazi iz suprotne političke opcije u odnosu na Vladu koja je u ovome trenuku u Banskim dvorima. Želi se okrenuti mladima.

Ona u svom govoru, prema izjavama njezinih najbližih suradnika, iznimno malo i gotovo ništa nije spominjala Vladu. Kritike je također stavila sa strane. Okrenula se mladima, nekakvoj budućnosti i čini se da se počela ponašati kao predsjednica republike, koja mora u svakom trenutku biti ta koja će povezivati, spajati, a ne osoba koja će dijeliti. Naravno, njezin prvi govor ne znači puno, ali može trasirati put kojim će u sljedećim tjednima i mjesecima ona krenuti. Ostaje činjenica da u prvoj godini njezina mandata zemlja ide na parlamentarne izbore, a tada ključeve zapravo prema ustavu drži predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene