Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svibanj - mjesec zaštite od požara

Vatra progutala imovinu vrijednu više od 74 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prošloj godini, MUP bilježi materijalnu štetu uzrokovanu požarima u iznosu većem od 74 milijuna kuna, što je gotovo 10 milijuna kuna više nego u 2015. godini kada su Pelješac i Korčulu zahvatili veliki požari. Najčešći uzročnik izazivanja požara je ljudski nemar i nepažnja.

U mjesecu zaštite od požara, direktor Službe zaštite od požara i procesne sigurnosti Ine Josip Vrabec, upozorava na što je sve potrebno paziti kako bi se zaštitili, ali i smanjili mogućnost nastanka požara.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" PR INA INDUSTRIJA NAFTE D.D. INA provodi veliku akciju pošumljavanja

Najčešći uzročnici požara

U gotovo 80% slučajeva požar je izazvan ljudskom nepažnjom. Najčešće se radi o neispravnoj radnoj opremi, uz nestručno rukovanje i održavanje opreme, te nepravilnoj upotrebi otvorenog plamena.

Kako se pravilno zaštititi od požara u vlastitom domu?

1. Poštivati građevinske mjere zaštite od požara te po mogućnosti što više koristiti negorive ili teško gorive materijale. Prilikom projektiranja, osim o vrsti materijala za gradnju potrebno je voditi brigu da ako i dođe do požara, da se on iz jednog odjeljka što teže proširi u druge odjeljke, kao i s jednog objekta na druge.

2. Izvore topline, kao što su razne grijalice, peći, grijači održavati u ispravnom stanju, ne smije se ostavljati u radu bez nadzora.

3. Redovito čistiti dimnjake i dimovodne kanale od strane stručnih osoba.

4. Prilikom nabave i korištenja električnih potrošača nužno je voditi brigu u maksimalnoj mogućoj/dozvoljenoj snazi istih i voditi brigu da ne dođe do pojedinačnog ili ukupnog preopterećenja električne mreže.

5. Prilikom dužeg izbivanja iz stana isključiti električne aparate i uređaje.

6. Provjeravati ispravnost električnih instalacija, uključujujući sustave zaštite od preopterećenja.

7. Svi ukućani koji imaju mogućnost komunikacije trebali bi znati na koji broj telefona se najbrže mogu dozvati vatrogasci.

8. Od dodatnih preventivnih mjera za kućanstva je i ugradnja sustava za detekciju i dojavu požara, u prostore gdje su plinska trošila, ugradnja sustava plinodetekcije, kao i nabava prenosivog vatrogasnog aparata za prostore gdje bi se procijenilo da može doći do požara. U svakom kućanstvu netko mora znati rukovati nabavljenim vatrogasnim aparatom.

Zaštita od požara na radnom mjestu

U velikim postrojenjima naftne industrije, zbog lako zapaljivih, ali i tehnoloških procesa prerade nafte i naftnih derivata, te skladištenja i manipulacije s istima, može doći do povećanog rizika od požara. Na postrojenjima Ine požar najčešće uzrokuju poremećaji u radu pri kojima dolazi do izbijanja zapaljivog medija iz sustava.

"Osobito je opasno ako medij iz sustava izlazi povećane temperature i tlaka. Osim toga do opasnosti od nastanka požara može doći i zbog nepravilnih radnih postupaka prilikom izvođenja radova s vatrom, pušenja u prostorima gdje je to zabranjeno, statički elektricitet, udara munje (groma), kao i neodgovarajućeg i nepravilnog kretanje u zonama opasnosti od požara", kaže direktor Službe zaštite od požara i procesne sigurnosti Josip Vrabec.

Učinkovitu intervenciju u Ininim postrojenjima osigurava više od 170 profesionalnih vatrogasaca, dok je ukupan broj angažiranih profesionalnih vatrogasaca na objektima INA Grupe nešto manji od 400.

Svibanj je mjesec u kojem se posebna pozornost posvećuje zaštiti od požara. Visoku razinu zaštite, u svojim postrojenjima, Ina postiže kontinuiranom edukacijom kroz vježbe u cijeloj INA Grupi.

"Temeljem ovogodišnjeg plana aktivnosti planira se provesti provjera ispravnosti raspoložive vatrogasne opreme, održat će se niz edukacija za radnike te će biti organizirane pokazne vatrogasne vježbe. Kao i obično, sve aktivnosti mjeseca zaštite od požara kulminirat će zajedničkom pokazanom vježbom INA Grupe koja će se ove godine održati u Ivanić Gradu", kaže Vrabec.

Zaduženja zaposlenika u trenutku kada primijete požar

1. Prekinuti rad (isključivanje radne opreme)

2. Dojaviti nadležnim vatrogascima o nastalom požaru

3. Započeti s gašenjem gašenje početnog požara, raspoloživom opremom i sredstvima za gašenje  4. Učestvovati u spašavanju/evakuaciji osoba ugroženih požarom

Poštivanje zakonskih obaveza u području zaštite od požara je neupitno. Stalnim usvajanjem novih znanja i spoznaja iz područja zaštite od požara i vatrogastva i kroz usvajanje najboljih praksi u naftno – plinskoj i kemijskoj industriji, Ina osigurava prihvatljivu razinu rizika od nastanka požara.

"U slučaju da do požara ipak dođe, osigurani su odgovarajući resursi (ljudski i materijalni) za procijenjene worst case scenarije gašenja požara", kaže Vrabec.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene