Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvijek se kaže - dogodilo se

Prema prvim nalazima, izvor onečišćenja u Kostreni je odvodna cijev

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prvim nalazima, izvor onečišćenja mora i obale u Kostreni odvodna je cijev oborinskih voda na kojoj su se nataložili ugljikovodici, isprali od jakih oborina i prodrli u more, a očekuje se da će čišćenje danas završiti, izvijestili su iz Ine u petak.

U Rafineriji nafte Rijeka na području Kostrene jučer je iz kruga te rafinerije ugljikovodik prodro izvan zaštitne brane. Odmah su pozvane ovlaštene tvrtke za sanaciju i obaviještene mjerodavne službe, a zahvaćena površina ograđena je plutajućim branama kako bi se zaustavilo širenje ugljikovodika.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

Iz Ine su danas priopćili da se zahvaćena površina procjenjuje na približno 100 metara četvornih te je planirano da se sanacija završi danas, a poremećaja u radu te rafinerije nije bilo.

"Prema preliminarnim nalazima, izvor onečišćenja je odvodna cijev jednog od ispusta oborinske vode na kojoj su se, prema pretpostavkama, nataložili ugljikovodici koji su zbog jakih oborina isprani te su prodrli u more", ističu iz Ine i dodaju da će daljnja istraga pokazati zašto se ugljikovodik nataložio na toj cijevi te će u skladu s nalazima učiniti sve kako se takvo što ne bi ponovilo, a onečišćeno područje sljedećih će dana biti pod stalnim nadzorom stručnih služba.

Na mjesto onečišćenja izašli su i predstavnici Općinskoga državnog odvjetništva, a danas je stigao i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je rekao kako je riječ o "priči koja se ponavlja" i da se "ljudi iz Ine moraju ozbiljno pozabaviti" i na temelju nalaza inspekcije zaštite okoliša dopustiti određena bušenja da se vidi što se zapravo zbiva.

"Uvijek se kaže - dogodilo se, a nikada se ne zna odakle se dogodilo. Mislim da je krajnje vrijeme, da ne možemo od godine do godine, od mjeseca do mjeseca ponovno očekivati ovakve situacije", istaknuo je župan Komadina.

Općina Kostrena također je jučer reagirala navodeći da se dogodilo onečišćenje mazutom, to jest crnom masnom tekućinom i da se takvo što više ne može tolerirati. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene