Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Cilj ove odluke je očuvati Inina ugovorna prava i obveze'

INA odlazi iz Sirije zbog 'više sile'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je INA i službeno potvrdila povlačenje sa sirijskih naftnih poljasukladno odluci Vlade RH od 23. veljače.

Pridržavajući se Odluke Vlade RH od 23. veljače o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja utvrđenih odlukom Vijeća Europske Unije od 1. prosinca 2011. u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, INA je jučer obavijestila sirijsku nacionalnu naftnu kompaniju General Petroleum Company (GPC) o proglašenju 'više sile' vezano uz Ugovor o podjeli proizvodnje za blok Hayan potpisan 1998. godine, te Ugovor o podjeli proizvodnje za blok Aphamia potpisan 2004. godine.

Temeljem Odluke Vlade RH, ali i ukupne sigurnosne situacije u Siriji, INA nije u mogućnosti nastaviti svoje redovne poslovne aktivnosti u Siriji zbog razloga koji su izvan kontrole kompanije. Stoga su se ispunili uvjeti predviđeni gore spomenutim Ugovorima o proglašenju 'više sile', odnosno o privremenom obustavljanju svih poslovnih aktivnosti u Siriji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti 'više sile', stoji u priopćenju.

'Viša sila' je pravni institut previđen ugovorom koji omogućuje suspenziju ili privremenu obustavu obveza i aktivnosti po ugovoru uslijed događaja koji su izvan kontrole ugovornih stranaka poput poplave, potresa, pobune, nemira, ratnog stanja i sl. Pozivanje na višu silu je regularan mehanizam koji ne znači raskid ugovora i automatski izlazak iz projekta. Radi se o zaštitnom mehanizmu za ugovorne strane, ukoliko su nastupile nepredviđene okolnosti, kako bi se po proteku predmetnih okolnosti moglo nastaviti s izvršavanjem ugovora bez štetnih posljedica po ugovorne strane.

Kompanija ne očekuje ostvarenje prihoda ili svog udjela u proizvodnji od sirijskog projekta u predvidivoj budućnosti, odnosno do prekida 'više sile'. Uzimajući u obzir poteškoće pri naplati potraživanja od sirijske strane posljednjih mjeseci, Inini prihodi u poslovnom planu za 2012. vezani uz poslovanje u Siriji planirani su na konzervativan način. Stoga ova odluka neće ugroziti implementaciju drugih planiranih investicijskih projekata za ovu godinu.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom"

>> INA se odlukom vlade povlači s naftnih bušotina u Siriji

Kompanija će staviti snažan naglasak na operativnu učinkovitost poslovanja, posebno uzimajući u obzir izazovno i kompetitivno poslovno okruženje kako bi očuvala i ojačala konkurentnost, te osigurala realizaciju investicija i projekata usmjerenih na rast.

'Sirija je jedan od Ininih najznačajnijih projekata. No, zbivanja u toj zemlji već duže vrijeme utječu na redovite poslovne aktivnosti i mogućnost naplate naših potraživanja. Cilj je ove odluke očuvati Inina ugovorna prava i obveze i u potpunosti se pridržavati Odluke Vlade RH. Ujedno izražavam svoju zahvalnost svih zaposlenicima Grupe na njihovom predanom i profesionalnom radu u vrlo teškom okruženju u Siriji posljednjih mjeseci.', istaknuo je predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene