Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost rafinerije

Radnici rafinerije i dalje u strahu od gubitka života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema gašenja sisačke rafinerije. Čelnici INE opovrgavaju optužbe kako puštaju rafineriju da propadne.

Nema gašenja sisačke rafinerije, poručuju čelnici INE. Formirana su dva neovisna povjerenstva koja bi trebala otkriti kako je došlo do velikog subotnjeg požara. Još je nepoznata materijalna šteta kao i je li za požar kriv nemar?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gašenje rafinerije Linić: Očekujem da Vlada nastavi borbu s MOL-om Slika nije dostupna Ekolozi krive MOL, INU i Vladu Požar u Rafineriji izazvala začepljena kanalizacija

Dok radnici čiste tragove požara, šefovi zbrajaju štetu. Tvrde, točan iznos, još nije poznat. 'Očekujem da šteta na temelju ovog vizualnog pregleda nije prevelika’, rekao je Damir Butković, direktor Raninerije nafte Sisak. Izgorjeli dio postrojenja i pogoni koji ovise o njemu, neće raditi još najmanje tjedan dana. Formirana su dva povjerenstva za otkrivanje kako je došlo do velikog subotnjeg požara. 'Povjerenstvo treba utvridti te činjenice, ali ono što prvi naši pokazatelji pokazuju je da se ne radi o nemaru’, dodaje Butković.

Stručnjaci i bivši zaposlenici rafinerije koje smo uspjeli kontaktirati tvrde da je za ovakav požar krivo isključivo loše održavanje. No, iz INE uvjeravaju kako radnici svakodnevno provjeravaju kanalizaciju, te su čak i prije požara uočili da tekućina izlazi. 'Čim su detektirali problem alarmirali su sve relevantne službe’, rekao je Tomislav Thur, izvršni direktor za korporativne procese. Čelnici INE poručuju da ne odustaju od Siska, ipak, priznaju, da za dugo najavljivani projekt KOKING-a, koji bi trebao smanjiti zagađenje, oprema još nije naručena.

'Javnost će biti obaviještena na vrijeme ako se učini revizija, ali zasad se držimo originalnog plana, iako je, moram reći vrlo težak’, kaže Peter Churmchiak, izvršni direktor za rafinerije i marketing. MOL, Ina, Hrvatska Vlada, ali i lokalna vlast prešutno su pristali na gašenje rafinerije - poručuju iz Eko Udruga.

>> Ina Demantira: Sisačka rafinerija se ne zatvara

'Teško je reći odustaje li se. Samo jedno je sigurno, da neće biti završenja prema planu modernizacije koji je za sisačku rafineriju. Ugovor za isporuku KOKING-a nije još potpisan i 2012. nam je vrlo upitna, dolazimo sigurno do 2014. što građani Siska jednostavno ne mogu prihvatiti', rekao je Boris Pavleković, iz Eko akcije Sisak.

Ako sve krene loše, mi smo spremni, poručuju iz sindikata. 'Apsolutno me brine što se događa, međutim i u tom dijelu možemo reći da se kasni s modernizacijom rafinerije’, rekao je Željko Jurašinović, sindikat kemije i nemetala, Rafinerija nafte Sisak. A budući da je više od deset požara zabilježeno u rafineriji samo prošle godine, kako je krenulo u ovoj godini, radnici će, čini se uz strah od gubitka posla, i dalje morati biti u strahu od gubitka života.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene