Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S.Šesto: 'To je farsa'

Imenovano Povjerenstvo za procjenu prikladnosti knjige 'Bum Tomica 1'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za odgoj i obrazovanje na zahtjev Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta imenovala je danas Povjerenstvo za izradu stručnog mišljenja o prikladnosti knjige 'Bum Tomica 1' autorice Silvije Šesto, koja se nalazi na popisu neobavezne lektire za 4. razred osnovne škole.

Početkom mjeseca u medijima je buknula afera oko izborne lektire za 4.razred osnovnih škola 'Bum Tomica 1' autorice književnice Silvije Šesto, a potaknuta istupom Krešimira Miletića predsjednika Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti - blaženi Alojzije Stepinac, koji je knjigu  prozvao, ni više, ni manje nego 'čistom pornografijom', ministar obrazovanja Željko Jovanović najavio je stručnu procjenu. 

Pročitajte i ovo Učitelji - 3 Novčane kazne Udar na džepove nastavnika! Sindikati dižu uzbunu zbog novog zakona: "Ogorčeni smo i ljuti! Ovo je udar na autonomiju i autoritet nastavnika" Gordan Grlić Radman - 1 Vruća tema Grlić Radman zatražio mišljenje kako ispuniti imovinsku karticu: "Ne točno treba li unijeti, nego na koji način"

Imenovano Povjerenstvo za procjenu 'Bum Tomice1' - stručno mišljenje za 15 dana

Na upit Dnevnik.hr-a hoće li se i kako će se Ministarstvo obrazovanja očitovati oko čitavog slučaja, pristiglo nam je priopćenje Agencije za odgoj i obrazovanje. U njemu, među ostalim, piše kako je upravo danas 'osnovano Povjerenstvo za izradu stručnog mišljenja o prikladnosti knjige 'Bum Tomica1.' Nadalje se navodi kako Povjerenstvo 'sačinjavaju nadležni savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, vanjski suradnici iz redova sveučilišnih profesora i učitelji praktičari', a oni su dužni u roku 15 dana dostaviti svoje mišljenje.

'Na osnovu tog mišljenja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta će odlučiti o prikladnosti korištenja navedene knjige, kao neobvezne lektire za 4. razred osnovne škole. Do tada spomenuta knjiga ostaje na popisu lektire utvrđene Nastavnim planom i programom za osnovnu školu.', završno piše u priopćenju Agencije za odgoj i obrazovanje za Dnevnik.hr

S.Šesto: ' To je farsa i zeleno svjetlo za ambiciozne kvazipolitičare'    

Za komentar smo zamolili i književnicu Silviju Šesto, kojeg prenosimo u cijelosti. 

'Eto što reći, nego da osobno osjećam kako se SAMO ZBOG MENE , a na mig politički motiviranog 'prokazivanja' izmještenih dijelova moje priče iz serijala 'Bum Tomica'  preispituje odluka stručnih ljudi, preispituje masa učitelja i učiteljica, koji ovih devet godina nisu imali primjedbe. Preispituju se stručnjaci, oni koji su nagradili tekst, oni koji su nagradili predstavu, pa ću sve to shvatiti kao farsu pred skoro 400-tu kazališnu izvedbu 'BumTomice' , koja se s istim uspjehom igra i u Sloveniji, koja je dio EU u koju ulazimo. Jednostavno, to je zeleno svjetlo za sve ambiciozne kvazipolitičare da i gazeći slobodu riječi zauzmu svoju minornu, jalovu poziciju u galeriji sličnih. Preživjet će ovaj narod, a i ja s njim, no hajka koju sam preživjela bit će upamćena. Branio me nije nitko, već dapače. ', poručuje autorica Silvija Šesto.

Inače, književnica Šesto je ovih dana dobila i Nagradu 'Grigor Vitez' za 2012. godinu, za tekst u knjizi “Tinuninu” objavljenoj u nakladi Semafora. To je prva i najstarija nagrada za dječju knjigu u Hrvatskoj. Početkom godine je jednoglasno izabrana i za novu predsjednicu Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (Klub prvih pisaca), a članica je i Društva hrvatskih književnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene