Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetska banka

'Imate preskup zdravstveni sustav'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zdravstveni sustav je preskup, ocjena je to Svjetske banke. Ni zdravstvena reforma, nažalost, tu činjenicu nije promijenila.

Isti odgovori, ista iskustva. Svakodnevica je to hrvatskih pacijenata. Ni nova reforma ne pomaže. Zlata Dominis s bolesnim suprugom prošla je pravu kalvariju, bolesničku, ali i financijsku. 'U bolnici sam morao plaćati lijek za uho ampulice, tablete svakih deset dana preko sto kuna, a isto ima dopunsko i sve moramo lijekove plaćati', rekla je Dominis. Reforma je tako među pacijentima brzo dobila zamjensku riječ - pljačka. Preskupim hrvatski zdravstveni sustav u prošlom izvješću ocijenila je i Svjetska banka. Liječnici ističu da je takavi ostao. 'Oprema stoji neiskorištena, vikendom se ne radi, nema dobre organizacije sustava i u konačnici to je ono što smo razgovarali. Ovo je financijska reforma, a nije strukturna', rekao je Rajko Ostojić iz SDP-a.

Pročitajte i ovo Ljubica Adžaip pet godina nakon Kardiokirurgu Cristijanu Bulatu potvrđena optužnica, supruga preminulog pacijenta komentirala: "Razočaranje je što taj doktor još uvijek radi u bolnici i što nekoga liječi" Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas"

Valjda nećemo čekati još 20 godina

Zbog skupe participacije i dopunskog osiguranja kojim se ustvari pacijenti ničim dodatno ne osiguravaju i sami su doskočili problemima. Manje ih je kod liječnika opće medicine, a više u hitnim bolničkim službama. 'Jednostavno država nije ograničila ulazak u bolnički sustav gdje svatko praktički preko bolničke hitne službe može doći i mora biti pregledan što druge države ne rade', rekao je Mario Malnar. U Hrvatskoj je 68 bolnica. Svi kompliciraniji slučajevi ipak se gomilaju u šest vodećih. Svjetska banka smatra da je bilo kakav pomak bolji od onog prije. 'Reforma ima našu punu podršku i mi želimo podržati učinkovitost u pružanju zdravstvenih usluga u Hrvatskoj', rekao je Andras Horvai iz Svjetske banke. 'Nitko valjda ne misli u Hrvatskoj da u roku deset mjeseci možemo riješiti sve probleme koji su se taložili 20 godina', kaže ministar zdravstva Darko Mililnović. Pacijenti se nadaju da neće trebati čekati idućih dvadeset da vide pomake.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene