Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Troškovi proizvodnje rastu

Imamo idealnu klimu za njegov uzgoj, ali više od 90 posto stiže iz uvoza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska proizvodnja cvijeća prostire se na oko 300 hektara. U posljednjih 10 godina, površine s cvijećem su udvostručene.

Hrvatska ima idealnu klimu za uzgoj cvijeća i ukrasnoga bilja. No, unatoč tomu više od 90 posto cvijeća je iz uvoza.

Pročitajte i ovo Poskupio i odlazak na groblje - 3 I tamo je inflacija Bliži se blagdan Svih svetih, a odlazak na groblje skuplji nego ikada: Dnevnik Nove TV doznaje koliko će vas stajati krizanteme, a koliko malo voska u plastici Mladen Mađerić - 3 Nezapamćeno nevrijeme Suze nakon tuče koja je uništila urod, plastenike, automobile: "Kao da nas je netko granatirao. Ljudi su se sakrivali pod stolove"

Osječka obitelj Kolarić već 22 godine bavi se uzgojem cvijeća. Na godinu proizvedu više od 200 tisuća komada cvijeća i ukrasnoga bilja.

"Nekad je to bilo puno bolje i isplativije, ali sad je to, cvijeće je isto, mi radimo 22 godine i cijena je potpuno ista. Tri kune je tad bio najjeftiniji cvijet kao i sad", kaže Aleksandra Kolarić, OPG Kolarić.

Troškovi proizvodnje rastu

Dok cijena cvijeća ostaje ista, troškovi proizvodnje rastu.

"Mi kad smo počeli grijati na lož ulje, lož ulje je bilo 1,90, a sad je lož ulje negdje oko 5 kuna. Bilo je čak i 7 prije jedno 2 godine. Tako da su troškovi otišli drastično gore i nikad nije bila ovako hladna godina", kaže Kolarić.

Domaći proizvođači ovisni su o uvoznim sadnicama.

"Kupujemo gotove sadnice, male, iz uvoza jer kod nas ne postoji nikakva selekcija, nikakva proizvodnja tih matičnih biljaka, tih ljetnica. Nažalost- prisiljeni smo preko raznoraznih dobavljača uvoziti sve izvana“, kaže Kolarić.

Zbog iznimno hladnoga proljeća, mnogi su tek sad krenuli po cvijeće za svoje vrtove i balkone. Na osječkom Festivalu cvijeća nema čega nema. Od sunčanih djevojaka, preko prkosa do ukrasnih kopriva.

Puno više od ukrasa

Da u cvijeću vidi svoje buduće zanimanje uvjerila nas je maturantica Jelena.

"Moji planovi nakon mature su stažirati dvije godine u cvjećarstvu i otvorit jednog dana svoju cvjećarnicu", kaže Jelena Kruljac, Veterinarska i poljoprivredna škola Osijek.

Za vješte i vrijedne ruke cvijeće je puno više od ukrasa.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene