Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakav paradoks!

Imamo 330 tisuća nezaposlenih, ali nitko ne želi biti pastir!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zemlji s više od 330 tisuća nezaposlenih gotovo nevjerojatno zvuči vijest da nitko ne želi ići u pastire!

Vlasnici ovaca posljednjih su godina u bezizlaznoj situaciji. Hrvati im ne žele raditi kao pastiri, a država je zabranila dovođenje pastira iz susjednih zemalja, jer imamo i previše svojih državljana koji traže posao. Radovanu nitko ne želi čuvati ovce. 'To je dosadan posao, mukotrpan posao', kaže Radovan Aščić.

Pročitajte i ovo Janjetina, ilustracija - 7 Drastičan pad Najveći proizvođači janjetine u EU suočavaju se s golemim problemom: "Prijeti im izumiranje" Slika nije dostupna Narugali se premijerki Odjeveni u pastire čuvali papirnate ovce

>> 'Zbog napada vukova mogle bi izumrijeti dalmatinske ovce'

Prije pet godina zaposlio je Avdu, radnika iz Bosne i Hercegovine. 'Plaćam ga 500 eura i socijalno i mirovinsko i hranu', kaže Radovan. Avdo je zaposlen po starim hrvatskim pravilima. Danas poslodavci radnika ne mogu uvesti, jer je u zemlji previše onih koji traže posao. 'Nije teško, to je samo dosadan posao', kaže Avdo.

Sad mu radni dan završi u 5 sati. Ima i društveni život, i u Bjelovaru i na pašnjaku. 'Mogu na internet, na facebook, na sve', kaže Avdo. Radovan ne može dobiti dozvolu za nekoga tko nije hrvatski državljanin, a hrvatski državljani ne žele čuvati ovce. 'Ili ćemo smanjiti ovce ili nešto', objašnjava Radovan što će napraviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene