Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUROVA HRVATSKA STVARNOST

Voda im nije ispravna za piće, ali oni se odbijaju priključiti na novi vodovod. Razlog nije nimalo banalan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slavonskom naselju Kneževo vodoopskrbni sustav je izgrađen, ali se ljudi na njega ne žele priključiti. Razlog za to nije nimalo banalan.

U Kneževu postoje dva paralelna sustava vodovoda. Jedan je sagrađen prije otprilike dvije godine, a drugi tijekom 1980-ih godina.

Pročitajte i ovo Loša voda - 3 Nije za piće ni za kupanje Uredno im stižu računi za vodu punu blata i mulja: Komunalno tri godine ne rješava problem, a direktor dao otkaz Ilustracija rezultati ispitivanja Zamućen je izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Nakon povratka i mirne reintegracije, skrb o starom vodovodu preuzela je Općina Popovac koja je sve vrijeme naplaćivala samo naknadu za održavanje mreže i to 15 kuna po članu domaćinstva.

Taj je iznos bio tek na rubu isplativosti, a u posljednje vrijeme pokazalo se kako su troškovi održavanja znatno premašili prihod od naplaćene naknade. Uz sve to upozoravali su da voda iz tog vodovoda nije zdravstveno ispravna za piće, nego je samo tehnološka, piše Glas Slavonije.

Povišene vrijednosti nitrata

Upozorenja su intenzivirana nakon što je zdravstveno ispravna voda stigla u Kneževo, a nedavno su, putem medija, ponovno objavili da upozoravaju mještane Kneževa koji koriste tehnološku vodu iz stare vodovodne mreže da ona nije zdravstveno ispravna i da se ne koristi za piće zbog povišene vrijednosti nitrata u njoj.

U drugom dijelu obavijesti, pak, pozivaju sve vlasnike privatnih objekata da se žurno priključe na novu mrežu, jer će Općina u roku od šest mjeseci obustaviti isporuku tehnološke vode.

Općinski načelnik Zoran Kontak kaže da su obavijest bili prisiljeni poslati, jer je nadležna inspekcija zbog spomenute povišene vrijednosti nitrata zabranila isporuku vode i uporabu stare mreže.

U općini su uspjeli djelomice produžiti isporuku tehnološke vode, ali nitko točno ne zna hoće li im biti dopušteno da sve potraje, kako su predložili, do travnja iduće godine, ili će stići nalog da to učine znatno prije.

Kako platiti priključak ako ste socijalni slučaj?

Načelnik je svjestan da među vlasnicima stanova ima socijalnih slučajeva koji možda i ne mogu financirati priključak, ali mu nije jasno što su drugi do sada čekali.

''Cijena priključka je 1500 kuna, plativo na 12 rata, a općina priključke subvencionira s po 500 kuna ako fizičke osobe nemaju dug prema Općini. Šahtovi se posebno plaćaju, ali većina Kneževčana šahtove već ima'', kaže, dodajući kako nikoga ne bi htio ostaviti bez vode, ali ako bude bio prisiljen, to će se dogoditi.

Upozorenje za što hitnije priključivanje na novu vodovodnu mrežu odnosi se na vlasnike privatnih stanova, dok su oni koji koriste državne prisiljeni čekati državu, jer priključke ne mogu financirati sami.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene