Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledati istini u oči

Idu li onima koji najavljuju rezove glasovi birača?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jesu li birači spremni istini pogledati u oči pa i nagraditi one koji najavljuju odricanja? Istraživanje Dnevnika Nove TV pokazuje kako bi birači i glasovali za tu stranku.

Puštanje plina, otvaranje tvornice, rezanje vrpce i drugi načini samopromocije postali su uobičajeni prizori u predizbornoj kampanji. No, birači, čini se, žele i proračunske rezove.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

'Većini građana je odavno jasno da prekomjerna potrošnja, prekapacitirani javni sektor na onemoćalom gospodarstvu jest neodrživo stanje i stoga i jesu za rezove', kaže sindikalist Ozren Matijašević.

A rezove, prema istraživanju Nove tv i Ipsos pulsa očekuje 73 posto građana, njih 11 posto bi još i veća prava, a ostali su neodlučni. Ono što ne smije biti predmet nikakvih posebnih rezova jesu mirovine, plaće i socijalna primanja doista najugorženijih građana.

No teško je odrediti tko je najugroženiji u državi gdje od 10 proračunskih kuna čak osam odlazi na plaće, mirovine i poticaje. Kunom i pol pokrivaju se zaduženja, a tek 50 lipa ostaje za ulaganja. Smanjivanje prava najlakše bi se moglo provesti kroz rezove u javnom sektoru.

'Mi se s tim u sindikatima ne možemo složiti. Tim više što nismo vidjeli pravi program po kojemu bi se to obavilo', kaže Matijašević.

Čini se da će novoj vladi, ma koja god bila, najveći problem biti glasna manjina u javnoj upravi i državnim tvrtkama koja će grčevito čuvati svoja stečena prava. Slomiti ih ili im podilaziti, odluka koja bi mogla biti ključna u utrci za banske dvore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene