455823
455823
455823
455823
455823

IDS o povećanju PDV-a u ugostiteljstvu: "Grizemo ruku koja nas hrani"

  • , 03.11.2016., 13:59
  • Autor:
  • komentara

Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza poručio je kako se njegova stranka protivi povećanju stope PDV-a na ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto

 
 
 
 
Giovanni Sponza (IDS) kritizirao je predložene povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu (Video: Dnevnik.hr)
Giovanni Sponza (IDS) kritizirao je predložene povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu (Video: Dnevnik.hr)

Tu je mjeru iz Vladine porezne reforme ocijenio kao dugoročno štetnu, nepromišljenu i strateški promašenu odluku kojom "grizemo ruku koja nas hrani".

"Takvim prijedlogom zakona grizemo ruku koja nas hrani", poručio je Sponza s konferencije za novinare u Saboru, napominjući da više od 18 posto hrvatskog BDP-a dolazi od turizma.

Podsjetio je kako je na inicijativu njegove stranke 2013. godine stopa PDV-a za ugostiteljstvo smanjena s 25 na 10 posto, što je kasnije bilo korigirano na 13 posto.

"Samo u nekoliko godina postignuto je da broj noćenja u predsezoni i posezoni skoči s 23,1 milijun u 2013. na 28,8 milijuna u 2016. godini, što predstavlja povećanje za 25 posto. Povećane su investicije u turističkom sektoru, te je od 2013. do danas uloženo gotovo 1,6 milijardi eura, odnosno 12 milijardi kuna", naglasio je Sponza.

Povećana je, dodao je, i zaposlenost, ukupan prihod od turizma od 2013. do 2015. za 11,1 posto ili za 800 milijuna eura, odnosno 6 milijardi kuna, te je značajno podignuta i razina gastronomske ponude.

"Ovo je suprotno Strategiji razvoja turizma i cilja da Hrvatska na ljestvici konkurentnosti uđe u top 20 zemalja, a sada smo na 33 mjestu. Predloženim se potezom strategija prekrižila", poručio je.

Sponza je upozorio i da se u Hrvatskoj prečesto mijenjaju propisi i pravila, iako obrtnici i poduzetnici očekuju jasna i stabilna pravila koja se ne mijenjaju, često i preko noći. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se