Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ide li Glavaš u Haag?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDSSB-ov saborski zastupnik Ivan Drmić izvijestio je danas da odvjetnički tim Branimira Glavaša razmatra pravne mogućnosti da se hrvatsko pravosuđe izuzme iz sudskog postupka protiv Glavaša, te da se slučaj prebaci na Haaški sud.

Drmić je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekao da je jutros razgovarao s Glavaševim odvjetnicima, koji su ga izvijestili da istražuju pravne mogućnosti upućivanja zahtjeva za izuzećem domaćeg pravosuđa od postupanja prema Glavašu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka iz stranke HDSSB nije iznenađen zbog uhićenja, i dalje stoje iza Glavaša Slika nije dostupna Svađa s Bebićem VIDEO: Bebić Drmića izbacio iz sabornice

Odvjetnici i Glavaševi kolege iz HDSSB-a drže, naime, da bi
prebacivanje postupka u Haag bilo dobro za Glavaša i njegovo dokazivanje nevinosti za ratni zločin za koji ga tereti tužiteljstvo.

Drmić kaže da bi se u haškom procesu skinula oznaka tajnosti s postupka pa bi, tvrdi, na vidjelo izašlo da istraga i podignuta optužnica protiv Glavaša nisu utemeljene ni na jednom elementu koji tereti Glavaša, "već samo na političkoj volji da se Glavaša makne iz političkog djelovanja u Slavoniji".

Glavašu bi Haški sud, uvjeren je, dopustio obranu sa slobode, kao što je i učinio u slučaju generala Čermaka i Markača koji su dragovoljno pristupili tom sudu, a omogućila bi se, kaže, i veća objektivnost postupka koji bi bio oslobođen političkog pritiska aktualne hrvatske vlasti na pravosuđe.

Drmić je izvijestio i da su se Glavaševi branitelji već podnescima obratili Ustavnom i Vrhovnom sudu od kojih traže propitivanje ustavnosti i zakonitosti saborskih i sudskih odluka na temelju kojih je Glavaš pritvoren.

Drmić i njegov stranački kolega Vladimir Šišljagić i danas su
ponovili da je kazneni progon Glavaša politički motiviran, da je počeo prije dvije godine isključenjem Glavaša iz HDZ-a, a nastavljen političkim pritiskom na pravosuđe.

Kao glavnog izvršitelja naloga vlasti da "Glavaša likvidira iz
političkog i javnog života" Drmić je naveo načelnika osječko-baranjske policije Vladimira Fabera.

Fabera je optužio da je izigrao dogovor s Glavaševim braniteljima i pristašama koji su s njim bili prije nego li je prije dva dana dragovoljno otišao u osječki zatvor, da policija, primi li Glavaš nalog za uhićenje, neće uporabiti silu, koja je, tvrdi Drmić, izbjegnuta samo zato što su se policajci oglušili na Faberovu zapovjed.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene