Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WikiLeaks objavio

Iako šutljiv prema domaćoj javnosti, Mladen Bajić je američkim diplomatima govorio sve i svašta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić prava je zvijezda među američkim diplomatima. Tako barem proizlazi iz brojnih dokumenata objavljenih na zviždačkom portalu WikiLeaks.

Iz stotina stranica diplomatske prepiske između Zagreba i Washingtona vidljivo je da je glavni državni odvjetnik američkim diplomatima govorio o istragama protiv bivšeg premijera i ostalih dužnosnika.

Pročitajte i ovo Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će" Slika nije dostupna Bajić o WikiLeaksu 'Da sam nekoga izvještavao o istragama je maštarija'

No, nije Bajić jedini koji je ostavio dojam. Već na početku mandata, predsjednik Sabora Luka Bebić, oduševio je američku diplomaciju.

'Iako je prilično nov u ulozi predsjednika Sabora trudi se biti informiran. Iako je kao i njegov prethodnik Vladimir Šeks dugo u politici Bebić ima puno ugodnije lice za predstavljanje Sabora. Vjerujemo da naša suradnja sa Saborom uz Bebića može biti puno ugodnija'.

Od uvijek suzdržanog i bez komentara pred novinarskim pitanjima puno je rječitiji glavni državni odvjetnik bio s diplomatima.

'Bajić je i sam rekao veleposlaniku da ima ovlasti istražiti bilo koga protiv koga postoje sumnje'.

A zatim je došao slučaj bivšeg premijera Sanadera. Vruća tema za diplomatsko - pravosudni razgovor.

'Glavni državni odvjetnik opisao je nekoliko akcija kojima je meta Ivo Sanader, bivši i sadašnji ministri i direktori državnih poduzeća. Sanaderovo je sudjelovanje moguće u nekoliko slučajeva, a najviše dokaza upućuje na protuzakonito posredovanje između njegovih prijatelja i Hypo banke. Slučaj Hypo banke upućuje na to da je Sanader navodno dogovorio 4 milijuna maraka kredita za Miroslava Kutlu u 90-ima, a dobio 800.000 maraka provizije od Kutle'.

U depešema Washingtonu - Bajića se čak i citiralo.

'U svakom slučaju, kao što Bajić voli istaknuti, Al Capone je bio srušen zbog utaje poreza, a ne zbog svojih szločinačkih aktivnosti'.

Još kao veleposlanik pri NATO-u, sadašnji ministar obrane Davor Božinović, pišu Amerikanci, hvalio je premijerku.

'Davor Božinović je rekao ambasadoru kako potencijalno premijerka Jadranka Kosor počinje povijesni pomak u upravljanju Hrvatskom. Primijetio je i kako predsjednik Stjepan Mesić potiho podržava Kosor. Žao mu je što oporba ne podržava borbu protiv korupcije jer bi im to moglo zadati težak udarac'.

Za gospodarsku situaciju amerikanci nisu imali lijepe riječi. I Sanader i Kosor dobili su samo - oštre kritike. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene