Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I ZABA najavljuje povećanje kamata na kredite u CHF

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim Privredne banke Zagreb (PBZ), koja je početkom ovog tjedna najavila da će s 1. kolovozom povećati kamatnu stopu na kredite odobrene uz valutnu klauzulu u švicarskim francima te Splitske banke, koja je kamate već povisila, od većih hrvatskih banaka slične najave dolaze samo još iz Zagrebačke banke.

Ostale su banke suzdržane u predviđanjima te uglavnom navode da će pratiti stanje tržištu i reagirati sukladno tome.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napokon dobre vijesti Jedna banka snižava kamate u 'švicarcima', ostale još ne Slika nije dostupna I dalje dobro zarađuju Kada će se banke smilovati i sniziti kamate na kredite?

U Zagrebačkoj banci, koja u ponudi ima stambene kredite te kredite za kupnju motornih vozila vezane uz franak, navode kako se korekcija kamatnih stopa na kredite uz valutnu klauzulu u francima "može očekivati tijekom jeseni".

Pojašnjavaju da do sada nisu povećavali kamatu na takve kredite, ali da "kontinuirani porast referentnih stopa na novčanim tržištima u posljednje dvije godine koje i dalje signaliziraju nastavak rasta te drastično ograničavanje rasta plasmana od strane HNB bankama ne ostavlja drugu mogućnost do podizanja kamatnih stopa na kredite, posebice uz valutnu klauzulu u CHF, kako bi i na taj način utjecale na potražnju kredita".

Ističu i kako su godinu dana "odlijevali pritisku konkurencije" te do ožujka 2005. godine nisu nudili kredite u 'švicarcima', "izbjegavajući pri tome favoriziranje valute koja ni u kojem slučaju nije prirodni izbor za građane Hrvatske".

Slično kao i PBZ, koja će klijentima ponuditi da do kraja ove godine bez naknade postojeće kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima odobrene u toj banci mogu prebaciti u kunske po novim uvjetima, Zagrebačka banka naglašava kako u slučaju promjene valute stambenih kredita iz franaka u kunu ili euro svojim klijentima ne naplaćuju naknadu.

U Erste & Steiermaerkische banci (ESB), koja uz valutnu klauzulu u francima nudi stambene, hipotekarne, turističke te "kredite iz minusa u plus", odgovaraju pak kako se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći da li će u skorije vrijeme mijenjati kamate da te kredite, ali da će "pratiti tržišna kretanja te u skladu s time i prilagođavati svoje poslovanje".

Sličan odgovor stiže i iz Raiffeisen banka (RBA), koja "promatra stanje na tržištu te će, ukoliko bude potrebno, sukladno tome reagirati".

Ta banka u ponudi nudi kredite u 'švicarcima' za kupnju stana i vozila, kao i turističke kredite, a ovog je mjeseca već povećala kamatne stope za autokredite za 0,2 (za rabljene), odnosno 0,29 postotnih poena (za nove automobile).

Iako su krediti uz valutnu klauzulu u švicarskim francima relativno novi proizvod u Hrvatskoj (na tržištu su od 2004. godine) relativno jak tečaj kune u odnosu na švicarsku valutu privukao je priličan broj hrvatskih građana, pa tako ti krediti čine značajan udio u kreditnim portfeljima hrvatskim banaka - u RBA 40 posto, ESB-u 30 posto, a Zagrebačkoj banci 20 posto.

Po podacima iz Hrvatske narodne banke pak, udio kredita nominiranih u švicarskim francima u ukupnim deviznim kreditima i kreditima s valutnom klauzulom plasiranim domaćem nefinancijskom sektoru na kraju 2003. bio je 1,1 posto, a sredinom prošle godine već je iznosio 16,8 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene