Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice snose svi umirovljenici

I umirovljenici podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti 'harača'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske podnijele su danas zajednički Prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i ostale primitke, jer smatraju da prilikom njegova donošenja nije poštivan članak 1. Ustava po kojem je Hrvatska socijalna država, navodi se u priopćenju.

Matica i sindikat umirovljenika posebno upozoravaju da posljedice novih zakonskih rješenja snose svi umirovljenici, uključujući i one čija su primanja manja od 3.000 kuna. I njima se, naime, zbog primjene novog Zakona, obustavljaju usklađivanja mirovina s rastom plaća i potrošačkih cijena, iako je to zajamčeno Zakonom o mirovinskom osiguranju.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Pomoć za 12.700 korisnika Dobra vijest za starije osobe! Provjerite kada bi vam trebao sjesti novac na račun

Udruge podsjećaju da u članku 5. Zakona o mirovinskom osiguranju stoji da se stečena prava iz mirovinskog osiguranja, kao i ograničenja tih prava, mogu mijenjati isključivo izmjenama i dopunama samo tog temeljnog Zakona. Uz to naglašavaju da je zakon donesen običnom, a ne kvalificiranom većinom u Saboru.

Zanemarena činjenica da je realna vrijednost mirovina stalno u padu

Sporni zakon, također suprotno Ustavu, djeluje povratno, jer su oporezovane mirovine i plaće za srpanj, iako je zakon donesen u kolovozu.

U obrazloženju svog prijedloga Ustavnom sudu Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske napominju da je i pri donošenju ovog zakona zanemarena činjenica da realna vrijednost mirovina stalno pada i da su u posljednjih deset godina zbog primjene tzv. 'švicarske formule' prosječne mirovine za 10,25 posto zaostale za rastom plaća. To je dovelo do pada prosječne mirovine na svega 40 posto prosječne plaće u Hrvatskoj što je na samom dnu Europe, navodi se u priopćenju Matice i sindikata umirovljenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene