Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Posljedice snose svi umirovljenici

I umirovljenici podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti 'harača'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske podnijele su danas zajednički Prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i ostale primitke, jer smatraju da prilikom njegova donošenja nije poštivan članak 1. Ustava po kojem je Hrvatska socijalna država, navodi se u priopćenju.

Matica i sindikat umirovljenika posebno upozoravaju da posljedice novih zakonskih rješenja snose svi umirovljenici, uključujući i one čija su primanja manja od 3.000 kuna. I njima se, naime, zbog primjene novog Zakona, obustavljaju usklađivanja mirovina s rastom plaća i potrošačkih cijena, iako je to zajamčeno Zakonom o mirovinskom osiguranju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka Saboru i Vladi MUH: 'Harač' treba preispitati i prije Ustavnog suda Slika nije dostupna Blago nama s njima Neka narod pati, bitno da se plati!

Udruge podsjećaju da u članku 5. Zakona o mirovinskom osiguranju stoji da se stečena prava iz mirovinskog osiguranja, kao i ograničenja tih prava, mogu mijenjati isključivo izmjenama i dopunama samo tog temeljnog Zakona. Uz to naglašavaju da je zakon donesen običnom, a ne kvalificiranom većinom u Saboru.

Zanemarena činjenica da je realna vrijednost mirovina stalno u padu

Sporni zakon, također suprotno Ustavu, djeluje povratno, jer su oporezovane mirovine i plaće za srpanj, iako je zakon donesen u kolovozu.

U obrazloženju svog prijedloga Ustavnom sudu Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske napominju da je i pri donošenju ovog zakona zanemarena činjenica da realna vrijednost mirovina stalno pada i da su u posljednjih deset godina zbog primjene tzv. 'švicarske formule' prosječne mirovine za 10,25 posto zaostale za rastom plaća. To je dovelo do pada prosječne mirovine na svega 40 posto prosječne plaće u Hrvatskoj što je na samom dnu Europe, navodi se u priopćenju Matice i sindikata umirovljenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene