Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema više mogućnosti

I u Omišu izvanredni izbori zbog neprihvaćanja proračuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 17 vijećnika na sjednicu vijeća nije došlo svih osam vijećnika HDZ-a te vijećnik Filip Jurjević, kojeg je Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije (HDSSD) isključio iz stranke nakon što je 9. prosinca glasovao protiv proračuna.

Gradsko vijeće Omiša u utorak u ponovnom pokušaju nije prihvatilo proračun za 2015. zbog nedostatka kvoruma, jer od 17 vijećnika na sjednicu vijeća nije došlo svih osam vijećnika HDZ-a te vijećnik Filip Jurjević, kojeg je Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije (HDSSD) isključio iz stranke nakon što je na sjednici 9. prosinca, skupa s HDZ-ovim vijećnicima, glasovao protiv gradskog proračuna.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Omiš bez pedijatara - 5 Nedostaje kadra Tko će liječiti omiške mališane? Pedijatrijska ambulanta do daljnjeg je zatvorena, roditelji bijesni

Omiški gradonačelnik Ivan Kovačić i predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Močić rekli su da zbog isteka kalendarske 2014., do kada treba prihvatiti proračun za sljedeću godinu, više ne postoji mogućnost prihvaćanja predloženog proračuna za 2015., koji je iznosio oko 71,5 milijuna kuna.

Vlahušić nakon pada proračuna: 'Za sve je kriva ista ekipa'

Sada očekuje da Vlada imenuje povjerenika za Omiš, a potom i raspisivanje izvanrednih lokalnih izbora u tom gradu.

'Očekujem da se povjerenik za Omiš imenuje sredinom siječnja 2015. godine, a izvanredni lokalni izbori bi se trebali održati u drugoj polovici ožujka 2015.', izjavio je novinarima gradonačelnik Kovačić, nakon što je utvrđeno da za današnju sjednicu Gradskog vijeća nema kvoruma.

'Zbog ovakvih stvari političare treba sankcionirati'

Kovačić je vijećnike koji nisu došli na današnju sjednicu Gradskog vijeća, optužio za opstrukciju.

'Nije samo stvar u tome što je neizglasavanjem proračuna za 2015. godinu 'pala vlast' u Omišu, nego se radi o čistoj opstrukciji i sramotnom činu ponašanja političara koji bi trebali raditi u interesu građana, a oni rade samo u svojem interesu', ustvrdio je Kovačić, dodavši da zbog ovakvih stvari političare treba sankcionirati.

Dodao je da su, osim proračuna, na današnjoj neodržanoj sjednici bile i druge točke dnevnog reda od interesa za građane Omiša, koje je trebalo razmotriti i donijeti odluke.

Proračun grada kreirali i građani

Pri tomu je spomenuo izmjene i dopune programa građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, te izbor lokacija u Omišu na kojima je moguće prekoračiti dopuštenu razinu buke zbog održavanja aktivnosti za stanovništvo i goste.

Kovačić tvrdi da zbog današnjeg neodržavanja sjednice Gradskog vijeća sada dolazi u pitanje i zamisao o organiziranju petodnevnog glazbeno-likovnog festivala u rujnu 2015. godine, jer je potrebno odobrenje Gradskog vijeća za dopuštenje prekoračenja buke.

Švaljek: Proračun ostaje u istim okvirima

Kovačić je za gradonačelnika Omiša izabran 2012. godine kao kandidat Nezavisne liste, a na novinarski upit hoće li se ponovno kandidirati i na izvanrednim izborima odgovorio je potvrdno.

Predsjednik Gradskog vijeća Omiša Zvonko Močić izabran je na tu dužnost kao kandidat HDZ-a, a danas je rekao da je prije šest mjeseci istupio iz stranke te je sada neovisni vijećnik.

Proračun provobitno nije prihvaćen 9. prosinca

Gradsko vijeće Omiša prvobitno nije prihvatilo proračun za 2015. godinu na sjednici 9. prosinca, jer je tada protiv predloženog proračuna od ukupno 17 vijećnika, svih osam vijećnika HDZ glasovalo protiv kao i vijećnik Filip Jurjević čiji je deveti glas 'protiv' bio presudan za neprihvaćanje proračuna.

Jurjević je tada glasovao kao vijećnik HDSSD-a, no u međuvremenu je ta stranka na svojoj facebook stranici priopćila da ga je isključila iz članstva, optuživši ga za sudjelovanje u rušenju omiškoga gradskog proračuna za iduću godinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene