Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analitičari o predviđanjima The Economista

'I u 2010. su najavljivali rast BDP-a, a izgledan je pad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledni britanski list Economist Hrvatskoj predviđa dobru godinu, rast BDP-a, smanjenje nezaposlenih i rast plaća. Mnogima je u takve prognoze teško povjerovati, no, premijerka je zadovoljna.

Ugledni tjednik počastio je Hrvatsku dobrim prognozama. Rast BDP-a od 2 posto u 2011., pad nezaposlenosti, veće plaće. Sve se to danas rado čita, posebno u redovima vladajućih. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome'' Slika nije dostupna 'Nije to dobar trend' Milanović: BDP je porastao samo zbog turizma, nije znak dobrog trenda

>> 'Drago mi je da se predviđa pad nezaposlenosti'

>> Predvidjeli nam dobru ekonomsku 2011.

>> Industrijska proizvodnja napokon zabilježila blagi rast

'Meni je jako drago da The Economist potvrđuje ono što se često u Hrvatskoj nekako s podsmjehom spominje kad se govori o mom optimizmu', rekla je premijerka Jadranka Kosor.

'I ove najave potvrđuju da možemo savladati krizu uz malo više rada, upornosti i zajedništva', dodala je. U britanske najave domaći analitičari malo vjeruju.

Analitičari: Nezaposlenost i u 2011. gorući problem

'Ja bi samo podsjetio da su za 2010. godinu veći dio godine strani analitičari Hrvatskoj političari predviđali rast BDP-a od 0,5 posto, a znamo da je izgledan pad od 1,5 posto u 2010.', rekao je ekonomski analitičar Raiffaisen banke, Zdeslav Šantić.

Uz manji rast BDP-a za 2011., domaći analitičari nezaposlenost i dalje vide kao gorući problem. U industrijskoj proizvodnji se to potvrđuje. Bilježe smanjenje zaposlenih za šest posto u studenom u odnosu na prošlu godinu. 'Zato je potrebno aktivirati i projekte koji stoje na 'stand by' i od kojih svi očekujemo', rekao je Bernard Jakelić iz HUP-a.

Svijetli primjer tvrtka sa 70 zaposlenih

Ali i okrenuti se međunardonom tržištu. S druge strane, bilježi se blagi rast industrijske proizvodnje. Tome je pomogla i jedna tvrtka koje je sa 70 zaposlenih napravila nevjerojatan napredak u proizvodnji medicinskih implantata.

'Rast prihoda od 35 posto i ostvarila je rast izvoza od 620 posto. Za nas je posebno značajno povećanje izvoza jer je to za Instrumentariu najveći izvoz ostvaren posljednjih 17 godina', rekao je Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave Instrumentarije.

Ta tvrtka je otvorila nova tržišta u Turskoj i Rusiji, a u 2011. planiraju daljnji razvoj uz ulaganje u ovakvu novu opremu, nova zapošljavanja, ali i razvoj kooperantske mreže na području Zagreba. Ako će i drugi slijediti njezin primjer, prognoze Economista možda se i ostvare.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene