Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupe cijevi za navodnjavanje

Imaju besplatnu vodu za navodnjavanje ali je ne koriste!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljoprivrednici iz okolice Belišća ne koriste besplatnu vodu, koju je država dovela do njihovih oranica. Od mogućih 500 hektara navodnjava se svega 60-ak.

40 milijuna kuna uložila je država u pilot projekt navodnjavanja Veliškovci-Gat. Hidranti su došli do njiva, voda je besplatna, međutim većina se poljoprivrednika nije priključila ma sustav navodnjavanja.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

'Zato što se nema novca. Trebaju se kupiti ti topovi i to. Mi se bavimo više ručno, znači izvlačimo crijeva', kaže Ivica Jurkin, iz Gata.

Jedan od razloga zašto poljoprivrednici ne koriste ovaj besplatni sustav navodnjavanja skupi su uređaji za navodnjavanje. Primjerice, jedno kišno krilo stoji oko 150 tisuća kuna. 'To je dosta veliki iznos, koji se treba investirati uz skupu povrtlarsku i voćarsku proizvodnju', kaže Josip Koprivnjak.

>> Sustav navodnjavanja može nas spasiti od suše!

Poljiprivrednici znaju da bez vode ne mogu proizvoditi. No, nažalost, nesigurno ih tržište koči u ulaganju u sustav navodnjavanja. 'Nemamo siguran plasman. Znači ako ćemo proizvesti određene količine, koje nitko neće otkupiti. Ljudi nemaju sigurnost', dodaje Koprivnjak.

Sustavom navodnjavanja upravlja grad Belišće, kojemu pripadaju naselja Veliškovci i Gat. Gradu je u interesu da ovaj projekt u potpunosti zaživi.

'Poljoprivrednicima s područja grada Belišća mi smo stvorili veliku šansu, da uz pomoć vode proizvedu kvalitetne proizvode i zaposle 3-4 čovjeka po hektaru', kaže Zvonko Borić, gradonačelnik Belišća.

Hrvatska leži na vodama. U Veliškovce i Gat voda stiže upravo iz rijeke Drave. No, dok Hrvatska ne riješi pitanje otkupa, tržišta, skladištenja i prerade poljoprivrednih proizvoda, samo ulaganje u navodnjavanje nema smisla.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene