Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradsko vijeće odlučilo

I službeno je: Na Marjanu će se graditi križ viši od 20 metara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko Gradsko vijeće donijelo je odluku kojom se odobrava postavljanje križa na Marjanu višeg od 21 metra i šireg od 10 metara.

Na Marjanu će se tako postaviti križ istih dimenzija koje je imao križ postavljen na tome mjestu 1900. godine, a koji je austrougarska vojska srušila 1917. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kerum ispunjava obećanje VIDEO Nisu ga niti podigli, a već oštećen natpis pod kipom Franje Tuđmana Slika nije dostupna Završne pripreme Kerum uskoro otkriva križ na Marjanu i spomenik Tuđmanu

>> U blagajni minus, a Kerum bi gradio spomenike!

Za odluku je glasovalo 14 vijećnika, jedan je bio suzdržan, a šest vijećnika SDP-a i HNS-a, zbog prijepodnevne rasprave Luke Podruga iz HČSP-a u kojoj je aktualnu vlast nazvao antihrvatskom, a ministre koji su sudjelovali na nedavnoj splitskoj gay paradi 'peder ministrima', prije je napustilo sjednicu Gradskog vijeća i glasovanje je provedeno bez njih. Splitsko Gradsko vijeće ima 25 vjećnika.

Križ će biti visok 21,6 metara, a širok 10,10 metara. U njegovu podnožju bit će dvije stube, prva visoka 50 centimetara, a druga 20. Troškove izrade, postavljanja i održavanja križa snosit će grad Split, stoji u obrazloženju.

Prihvaćen je i prijedlog Luke Podruga da stručne službe žurno počnu postavljati taj križ na Marjanu kako bi ga se blagoslovilo za blagdan Svih svetih 1. studenog ove godine.

Podrug je podsjetio kako je na križu na Marjanu, koji je srušila austrougarska vojska, stajao natpis: 'Krist pobjeđuje, Krist kraljuje, Krist vlada'. Kako je rečeno, još je 1994. godine tadašnji saziv splitskoga Gradskog vijeća na poticaj Luke Podruga, koji je i tada bio gradski vijećnik, donio odluku da treba vratiti križ na Marjan.

Nezavisni vijećnik Igor Boraska rekao je kako nema ništa protiv vraćanja tog križa, ali, dodao je, Društvo 'Marjan' ima dokumente po kojima je on bio visok osam metara i širok četiri metra. Istaknuo je kako mu se to čini malo brzopleto te da prepoznaje potrebu za blještavilom, a ne vjerskim bdijenjem, jer je to pitanje splitsko-makarske nadbiskupije.

Reagirao je predsjednik povjerenstva za imena ulica, trgova i spomenika Zoran Jaramaz, koji je takve Boraskine primjedbe nazvao neistinitima.

'Mi imamo dokumentaciju po kojoj je križ bio viši od 20 metara. Osim toga, o vraćanju križa na Marjan razgovarali smo sa splitsko-makarskom nadbiskupijom i dobili smo njihovu suglasnost', rekao je Jaramaz. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene