Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I saborskim neradnicima dva mjeseca godišnjeg odmora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Započeo je najduži godišnji odmor u Hrvatskoj, onaj saborskih zastupnika. Bez obveza su, naime, puna dva mjeseca. Osim njih, privilegiju tako dugog plaćenog godišnjeg u Hrvatskoj nema nitko. Apsurd je tim veći što se neki od zastupnika baš i nemaju od čega odmarati.

Dvomjesečenim godišnjim saborski zastupnici mogu se mjeriti jedino sa školarcima. A količinom rada i zarađenog - ni sa kim.

Pročitajte i ovo Ilustracija u južnom Tirolu Užas na odmoru! Djevojčica otišla u šetnju pa za njom pokrenuta potraga, pas pronašao tijelo Skijanje za početnike: Evo kako odabrati najbolje skije, koje osnove trebate znati i na kojim je ski stazama najbolje krenuti udarni skijaški tjedan Na skijanje će više Hrvata nego lani, za to će morati dublje posegnuti u džep

U pola godine zasjedanja Sabora, prosječan saborski zastupnik zaradio je oko 90 tisuća kuna, a radio svega 50 dana. Jedan njegov dan vrijedi 1800 kuna. Prosječan građanin u istom je periodu zaradio oko 30 tisuća kuna, a radio 136 dana. Radni dan mu vrijedi 8 puta manje no onaj saborskog zastupnika.

Unatoč dužim periodima nerada Sabor je u prvih 6 mjeseci uspio donijeti sve planirane zakone. No sabornicom ipak vlada tiha većina. Dođu, šute, glasuju, bez ikakve odgovornosti"

Za neaktivnost vladajuća većina uvijek nađe opravdanje.

'Sabor vam je kao mravinjak. Svatko ima svoje zaduženje. Netko govori, netko ide na teren, no ja sam zadovoljan našim zastupnicima,' kaže Andrija Hebrang, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a.

Šefa oporbe Zorana Milanovića više, kako kaže, ne bole prepone od sjedenja u klupama.
Ali je u sabornici ipak rijetko premda redovito prima plaću.

'Kad bi premijer svaki tjedan dolazio u sabornicu, u što ja ne vjerujem, onda bi i sabornica, ne sabor nego sabornica jer su to različite stvari, i ne samo mojim prisustvom, bila punija,' pravda se Milanović

Glasačka mašina s mlakom oporbom - tako se može nazvati ovaj saziv sabora. Oporba i vlast, doduše, drže do simbolike pa su oproštajni domjenak odradili jedući svatko na svom kraju hodnika. Iako, razlike među njima i nema - ni jedni ni drugi ne dijele sudbinu svojih birača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene