Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoći će kolegama s Kvarnera

I ovoga ljeta strani policajaci patroliraju na Jadranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Primorsko-goranskoj županiji i ove će turističke sezone, devete za redom, patrolirati policajci iz stranih zemalja kao ispomoć hrvatskim kolegama, a po prvi put u tom projektu sudjelovat će i policajci iz Rumunjske.

Na konferenciji za novinare u PU primorsko-goranskoj predstavljeni su policajci Daniela Coman iz Rumunjske, Martin Kandrač i Slavomira Skočejova iz Slovačke te Slobodan Drmanac iz Srbije, koji će tijekom sezone patrolirati u Opatiji i Crikvenici. Od sredine srpnja na području Krka će boraviti policajac iz Slovenije.

Pročitajte i ovo Radnica u ugostiteljstvu Kongres ugostiteljstva i turizma Velika potražnja za stranim radnicima, Filipović ima rješenje: Treba poraditi na demografiji, a tome će pomoći i neradna nedjelja Odlična turistička podsezona - 5 Odlične brojke Ima ih sve više i ne kriju oduševljenje: "Nevjerojatno je sve - od ljudi, grada, ambijenta do zgrada"

Zamjenik načelnice policijske uprave Jasmin Brkljača kazao je da se na ovaj način želi unaprijediti kvaliteta rada policije i sigurnost tijekom turističke sezone. Strani policajci upućuju se u ona turistička mjesta gdje, po podacima turisitčkih zajednica, boravi najviše gostiju iz njihovih zemalja. Oni ne nose oružje te će 'operirati' zajedno s domaćim kolegama.

PRESTIŽNO PRIZNANJE Hrvatska ima najkorisniju turističku aplikaciju u Europi

Sličan projekt počeo se provoditi zimi na skijalištima u stranim zemljama, gdje odlaze hrvatski policajci.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić ustvrdio je da se ovime šalje slika županije kao sigurne destinacije. I direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je sigurnost kao važan element turističke vrijednosti županije, navodeći da turisti u anketama ističu sigurnost kao jedan od glavnih elemenata njene privlačnosti.

Projekt boravka stranih policajaca u hrvatskim turističkim mjestima pokrenut je 2007. godine. Dosad su sudjelovali policajci iz Austrije, Francuske, Italije, Crne Gore, Srbije, Ukrajine, Poljske, Slovenije, Slovačke, Češke, Njemačke, Makedonije i Mađarske. Uz njih, u županiji su tijekom prethodnih sezona bili i predstavnici bavarske policije te Interpola.

Strani policajci nemaju policijske ovlasti i ne sudjeluju u intervencijama, nego im je primarni zadatak olakšavanje komunikacije sa stranim turistima, pomoć pri razrješavanju mogućih kažnjivih ili prekršajnih djela, ali i sam osjećaj sigurnosti koji dobijaju turisti pri susretu s policajcima iz vlastite zemlje u odori. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene