Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okolica Knina

I ovako se živi u Hrvatskoj – ovogodišnje vrućine dočekali bez vodovoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pet naselja u Općini Ervenik u okolici Knina ljudi su i ovogodišnje vrućine dočekali bez vodovoda.

Iako je američka Vlada osigurala donaciju za dio vodovodne mreže, projekt stoljeća pretvorio se u agoniju – Općina nema čime platiti PDV na donaciju.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Petar Ivanković živi uz Zrmanju, ali voda do kuće nikako da mu stigne vodovodnim cijevima. Snalazi se kako zna, pa je do gusterne postavio improvizirani sustav. ''Bez vode se nikako ne živi. Srića što ima Zrmanje, ali ona presuši'', kaže Petar iz Evernika.

1.000 stanovnika u pet naselja Općine Ervenik i dan-danas živi bez izgrađenog vodovoda. I ovog ljeta vodu većini dovoze vatrogasne cisterne.

A moglo je drugačije. Prije tri godine donaciju od četiri milijuna kuna za izgradnju vodovoda u naselju Radučić osigurala je američka vlada. Općina Ervenik ugovorom bi državi trebala platiti milijun kuna PDV-a na donaciju, no to je iznos koji u skromnom proračunu nemaju.

''Mi smo to tada prihvatili jer smo dobili razumno uvjerenje i konkretnu aktivnost iz Ministarstva financija još 2014. da će nam pomoći to riješiti. Bez toga mi ne bismo ulazili u priču jer – odakle? To je za nas nedostižno'', kaže Predrag Burza, načelnik Ervenika.

No, hoće li se i kada milijun kuna za općinu Ervenik pronaći, još se ne zna.

Napominjemo da Ministarstvo financija, Porezna uprava mimo zakonskih odredbi nema mogućnost oslobađanja od plaćanja PDV-a. Stoga se traže drugi načini kojima bi se mogao financirati navedeni projekt iz državnog proračuna, a u visini iznosa PDV-a.

Vodovodne cijevi prošle su dijelom ulica, ali do kuća neće doći sve dok se ne zatvori financijska konstrukcija odnosno dok se ne riješi pitanje poreza na donaciju.

''Pa nepojmljivo, jednostavno! Zašto, dajte ljudima neka imaju osnovni uvjet života'', kaže Branko Jokić iz Ervenika. ''To je onda pogrešan zakon. Taj netko je tako razmišljao samo da bi uzeo sebi. A narod – ah, kako mu bude'', rekao je Milorad Subotić.

Bez dogovora i rješenja za osnovne uvjete života, prošlost ovdje nikako da se pomakne s mrtve točke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene