Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvijek neizbježan

I nakon Čačića - Čačić!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obećao sam sebi da više neću komentirati Čačića. I to bez obzira na to što je njegovo ime žešći mamac za čitanje. Dvije sam mu kolumne već posvetio - jednu o marketinškom brandiranju bahatosti, a drugu o tome da mora otići zbog uvjetne presude. Al' eto što ćete. Sad mora u zatvor. Tema je jednostavno prejaka za ignoriranje. Unatoč mojim pokušajima da ne izdam svoje principe.

Dakle što će se promijeniti nakon odlaska Čačića? Vrlo malo. Prvo nećete ga toliko viđati pred kamerama. No politika koju je vodio ostat će ista. Kao i njegov utjecaj na sve poslove koji se tiču gospodarskog resora. Čačić će i dalje iz sjene, kroz konzultacije s premijerom, voditi politiku i donositi odluke. Razlika je samo u tome što će ih formalno potpisivati novi ministar Vrdoljak ili nova potpredsjednica Vesna Pusić. Njegovi ljudi iz njegove stranke u kojoj je on i dalje apsolutni šef s maksimalnim utjecajem na članstvo.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

>> Čačić zatražio da kaznu izdržava u Hrvatskoj

Stranku će formalno voditi do odsluženja kazne. Nakon toga će ovlasti vjerojatno prenijeti na Vesnu Pusić. No realno, ili, ako hoćete, u praksi, glavni će i dalje biti on. Kada izađe s odsluženja kazne vjerojatno će i dalje biti predsjednik HNS-a. Jer 90-postotno povjerenje članstva koje je dobio na prošlim stranačkim izborima upućuje upravo na takav zaključak.

Radimir Čačić osoba je od golemog povjerenja premijera Zorana Milanovića. On je svoju odanost Čačiću pokazao kada je snažno stao uz njega izjavama iz Bruxellesa nakon prve uvjetne kazne. Milanović je s Čačićem dogovorio koaliciju i s Čačićem će ići do kraja. On više neće sjediti kraj njega na sjednicama, ali će važnije odluke sigurno dogovarati njih dvojica zajedno, bez obzira na trenutačne nesuglasice oko poreza na nekretnine. Ne mislim da će Vesna Pusić biti izuzeta iz odlučivanja jer to nije Milanovićev stil, no sasvim sam siguran da će u svakoj priči, bez obzira na to i dalje biti prisutan neizostavni Čačić.

Što se tiče same koalicije, odlazak Čačića s političke pozornice u sjenu može imati dva utjecajna aspekta. Prvi bi mogao biti taj da će njegovim odlaskom Vlada dobiti na popularnosti jer ga je veći dio javnosti doživljavao vrlo negativno zbog arogantnog načina komunikacije. Drugi je taj da je koalicija sada izgubila čovjeka koji je na sebe privlačio sve to negativno i tako Vladi ostavljao dosta slobodnog prostora za realizaciju prilično nepopularnih, ali neizbježnih poteza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene