445459
445459
445459
445459
445459

OBJAVLJENA STATISTIKA Koliko Hrvata u Njemačkoj prima socijalnu pomoć?

  • , 03.08.2016., 16:38
  • Autor:
  • komentara

Krajem travnja svaki četvrti primatelj socijalne pomoći u Njemačkoj, tzv Hartz IV. bio je stranac. Odnosno, socijalnu pomoć u Njemačkoj prima 1.541.000 stranaca, što je više od 170 tisuća nego prošle godine.

 
 
 
 
Nemati posao u Njemačkoj (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Nemati posao u Njemačkoj (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

Gledajući prema nacionalnosti, socijalnu pomoć u Njemačkoj od stranaca najviše primaju Turci (295.000), na drugom mjestu su Sirijci (242.000), a na trećem Poljaci (92.506).

Zavod za zapošljavanje je objavio i statistike kod kojih nacionalnosti je zabilježen najveći porast primatelja pomoći - tu je riječ o izbjeglicama: iz Eritreje (plus od 229,4%) i Sirije (plus od 195,4%), piše Deutche Welle.

Narastao broj Hrvata zaposlenih u Njemačkoj

I Hrvatska se ističe kao zemlja čija je populacija zaposlenih u Njemačkoj u godinu dana narasla sa 123.377 na 154.404, a 16.150 državljana Hrvatske ondje primaju socijalnu pomoć što znači da tamo žive te su ili sami nezaposleni ili su članovi obitelji.

Radnik (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

Zabilježen golem porast broja stranaca koji rade i plaćaju doprinose u Njemačkoj (Ilustarcija: Guliver/Thinkstock)

Zapravo, broj stanovnika Hrvatske koji su se ovdje javili kao nezaposleni i koji traže posao je gotovo konstantan od početka razdoblja koje se prati u ovoj tablici (siječanj 2011.) i u srpnju ih je bilo 17.899. Dapače, to je nešto manje nego što ih je bilo ove veljače kada je posao tražilo 18.952 državljana Hrvatske.

Na uvjerljivo prvom mjestu po broju osoba koji u Njemačkoj primaju socijalnu pomoć među državama bivše Jugoslavije je Srbija - 55.065 primatelja, slijedi Kosovo (27.146), Bosna i Hercegovina (17.055 osoba).

Socijalna pomoć od 404 eura

Od zemalja Europske unije, nakon Poljaka najviše državljana koji primaju socijalnu pomoć u Njemačkoj dolazi iz Bugarske (73.088), slijedi Italija (70.911) pa tek onda Rumunjska (60.084). Grka je pak čak i manje nego državljana Srbije i tu ih je 46.485 koji primaju socijalnu pomoć.

Socijalna pomoć u Njemačkoj iznosi 404 eura po osobi, s dodatkom za svako dijete i člana obitelji koji ovisi o primatelju. Ona se u načelu daje kao apsolutni iznos, dakle pomoć se smanjuje za svaki prihod kojim se raspolaže. U svakom slučaju, u Njemačkoj je to tek rijetko život u kojem si obitelji mogu priuštiti više od najosnovnijeg.

S druge strane, upravo je više od pola milijuna (515.000) Turaka zaposleno u Njemačkoj, a zapravo je i zabilježen golem porast ukupnog broja stranaca koji rade i plaćaju doprinose u Njemačkoj. On je u godinu dana narastao za 11,2%, a u svibnju 2016. ih je bilo 3.119.453.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se