Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korana na 796 centimetara!

NAJCRNJI SCENARIJ U KARLOVCU Voda ušla u kuće, Kupa na 816 centimetara te raste i dalje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog poplave u Karlovcu je proglašeno izvanredno stanje. Vodostaji Kupe i Korane prešao je nasipe, a voda je ušla u kuće. Vodeni val gradom treba proći tijekom noći.

Ako imate snimke ili fotografije poplava, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali ni u kojem slučaju ne dovodite sebe u opasnost!

Pročitajte i ovo Poplave u Hrvatskoj, ilustracija - 2 Još traje obrana Šef Hrvatskih voda: "Vodeni val je u Osječko-baranjskoj županiji, još treba obraniti 100 km Drave" Borba s rijekom Dravom Rekordni vodeni val Drava opada, ali i dalje kritično u naseljima Drnje i Torčec: "Rijeka će sigurno ugroziti još neka naselja"

Poplave, vodene bujice i velike količine oborina stvorile su probleme u većem dijelu Hrvatske. Najteže je tijekom četvrtka bilo na području Karlovca, gdje se još uvijek očekuje vodeni val, dok su dijelovi šibensko-kninske županije zbrajale milijunske štete koje je izazvalo nevrijeme.

23:30 Naselje Mostanje je najugroženije, a u to karlovačko naselje i dalje utječe voda. Vodostaj Kupe popeo se na 816 centimetara te i dalje raste! Korana je porasla na 795 centimetara. Vrhunac vodenog vala očekuje se između 2 sata i 4 sata ujutro, prema najnovijim informacijama, javlja Barbara Štrbac. Vatrogasci pokušavaju na nekoliko mjesta spasiti što se spasiti može.

Iako vodostaj ne bi trebao doseći one rekordne brojke iz rujna 2014. godine, mogao bi mu se opasno približiti. projekcija je da bi Kupa mogla ići do 820 centimetara. Voda je u međuvremenu mještanima Mostanja došla do prozora kuća.

Žurne službe su na terenu i ne posustaju, a Karlovčane čeka još jedna neprospavana noć.

"Nažalost, najcrnji scenarij se obistinio. Bili smo uvjereni da ćemo proći prema savjetima najbolje, da će biti 760, evo već sad je 803. Šta nas čeka u 3 sata ujutro, to dragi Bog zna", rekao je ranije Goran Franković, županijski vatrogasni zapovjednik.

22:59 - Zbog obilnih kiša u Zagrebu vatrogasci su u četvrtak od 15 do 22 sata bili na 50 intervencija - ispumpavali su vodu iz podrumskih stambenih i poslovnih prostora te s ulica uklanjali srušena stabla, a Podusedu su izvlačili i automobil iz nabujalog potoka.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić poručio je da su sve službe u gradu spremne u slučaju vremenskih nepogoda, a zapovjednik zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe Siniša Jembrih rekao je Hini da je svih pet vatrogasnih postaja i 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava spremno za intervencije.

U slučaju potrebe pomoći će im i Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS). Istaknuo je da Zagrebu ne prijeti poplava, odnosno ne očekuju izlijevanja Save.

Jembrih je rekao da su od 15 do 22 sata bili na 50 intervencija po cijelome Zagrebu. "Bilo je dosta rušenja drveća koje smo uklanjali s ulica i ispumpavanja vode iz podrumskih stambenih i poslovnih prostora, a iz nabujalog potoka ispod križanja Aleje Seljačke bune i Aleje Bologne izvlačili smo osobni automobil", rekao je.

21:20 U Karlovcu je u 20 sati i 15 minuta sirenama oglašena nadolazeća opasnost jer je vodostaj Kupe dosegnuo osam metara i dva centimetra, a Gradski stožer za zaštitu i spašavanje pozvao je građane da ostanu mirni i da se u slučaju potrebe obrate Centru 112 i predsjednicima gradskih četvrti i mjesnih odbora.

20:20 Karlovačke rijeke rastu i to rastu više nego što se popodne predviđalo. Očekivalo se da će Kupa stati na 8 metara, a sada u 20 sati njezin je vodostaj 802 centimetra dok je Korana je na 769 centimetara. Voda se i dalje pumpa i brane se kuće te u svakom trenutku dolaze nove pumpe kako bi se sačuvala imovina i životi ljudi. U ovom trenutku nekoliko jer cesta zatvoreno zbog vode i njima se ne može proći, a vrhunac vodenog vala očekuje se noćas, javlja Barbara Štrbac.

19:17 Karlovac očekuje vrhunac vodenog vala svojih dviju najvećih rijeka.

U Karlovcu se ne staje s radovima, iz kanala oborinskih voda cijelo popodne se prepumpava voda natrag u rijeku, jer se ilzila iz kanala,kako ne bi došla do kuća. Vodostaji su već premašili jutrošnje prognoze, raste brže nego što je očekivano, tako da Kupu samo nekoliko centimetara dijeli od granice od 8 metara, ako znamo da je u ponoć vodoastaj bio 6 metara u manje od 24 sata je porasla za dva metra. Građanima je podijeljeno 30 ak tisuća vreća s pijeskom, čini se sve da ne dođe do najgorega evo priče, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

'Kiša ovdje ne prestaje padati, sve žurne službe i dalje su na terenu. Kao što se čuli da branjenim djelovima neće doći do najgroreg, no u prigradskim naseljima, nebranjenom području su u strahu. Samo prošle godine su tri puta bila poplavljena, pripreme za ovaj vodeni val krenule su dosta rano i čini se ozbiljno, hoće li se uspjeti spriječiti najgore vidjet će se noćas - kad se očekuje vrh vodenog vala', dodaje.

Osim u Karlovcu, kiša je nanijela velike štete i u Šibeniku.

'Nebo je još uvijek oblačno, ovdje ljudi strahuju i nadaju se da kiše neće biti u toj mjeri', javila je Sofija Preljvukić iz Vodica.

17:00 - Od 15:25 sati zbog velike količine oborina u dužini 50 metara zatvorena je lokalna cesta Samobor-Rude. Promet ide zaobilazno drugim lokalnim cestama.

16:55 - Zbog velikih količina oborina na Aleji Bolonje kod Škorpikove ulice i dalje u pravcu zapada promet je obustavljen i odvija se obilazno i otežano.

16:45 - Zbog velike količine kiše koja od jutra ne prestaje padati, poplavljeno je i područje Brdovca kod Zaprešića.

'Ulice su pune vode, ne možemo doći do kuća, poplavljeni su podrumi i dvorišta', rekao nam je izvor. Stanovnicima su u pomoć odmah priskočili vatrogasci koji pokušavaju ublažiti štetu.

15:40 - Zbog velike količine kiše vatrogasci u Dubrovniku imali su pune ruka posla na ispumpavanju vode u kućama i gospodarskim objektima, a poplavio je i dječji vrtić. Vodena bujica prekrila je najvažnije gradske prometnice, a nekoliko automobila se pokvarilo i ostalo u dubokoj vodi. Na sreću nevrijeme nije dugo trajalo, te se stanje brzo smirilo. Ipak, vatrogasci su i dalje na oprezu zbog najave novih oborina. 

13:00 -  Gradovi i općine Šibensko-kninske županije u četvrtak ujutro zbrajaju štete koje je protekle noći pričinilo olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom, a među ostalim oštećena je i književna građa šibenske Gradske knjižnice.

Županijski centar 112 u Šibeniku noćas je zaprimio više od 550 poziva građana koji su tražili pomoć zbog problema uzrokovanih nevremenom, a vatrogasci su intervenirali 115 puta. Najviše intervencija bilo je na ispumpavanju poplavljenih objekata, najčešće u šibenskoj gradskoj četvrti Dolac koja je poplavljena još sinoć, te na području Vodica, Srime i Tribunja.

U vodenoj bujici uništen dio građe u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića

Šibenska Gradska knjižnica Jurja Šižgorića također je pretrpjela maretijalnu štetu. Vodena bujica koja je noćas poplavila središte Šibenika, provalila je kroz jedan od podrumskih prozora knjižnice te je poplavljena cijela podrumska etaža.

Uništen je dobar dio knjižne građe, vatrogasci su još uvijek na terenu te ispumpavaju podrumsku galerijsku dvoranu koja je pretvorena u bazen. Tijekom dana bit će procijenjeno kolika je nastala šteta, no ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić izvijestio je da će ustanova, unatoč problemima, danas raditi kao i svakog dana.

Šteta je nastala i na dijelu šibenske ulice prema gradskoj četvrti Šubićevac, gdje je vodena bujica iščupala granitne kocke koje je nanijela na gradskoj poljani.

Štete i u Tisnom i Vodicama

Iz Županijskog centra 112 također se doznaje da je noćas od kopna bio odsječan otok Murter, budući da je poplivala prometnica prema otoku, no stanje je sad normalizirano. Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin noćas je na općinskim web stranicama izvijestio da će proglasiti elementarnu nepogodu zbog štete koju je na području općine izazvalo nevrijeme s kišom. Klarin je pozvao sve stanovnike koji su pretrpjeli štetu da ju što prije prijave općinskim službama.

Velike poplave štetu su uzrokovale i na vodičkom području. Poplavljeni su mnogi podrumi, vodena bujica oštetila je neke gradske prometnice, a jutros stanovnicima probleme zadaje i smrad koji se širi iz kanalizacijskih šahtova čije je poklopce izbila voda. Neka područja Šibensko-kninske županije još uvijek nemaju struju, no situacija bi se trebala normalizirati tijekom dana, naglašavaju iz ŽC 112.

12:40 - U Karlovcu kiša ne prestaje padati, mještani Mostanje i Male Švarče pripremaju se za večerašnji vodnji val. Prazne prizemlja i podižu stoku.

11:40 - Nevrijeme je pogodilo i Dubrovnik. Kako doznajemo s terena, kiša stvara velike bujice vode koje su počele prijetiti kućama. Na ulicama diljem grada zbog velike količine vode izlijeću kanalizacijski šahtovi.  

11:00 - Prema raspoloživim podacima i meteorološkim prognozama Hrvatske vode na kralovačkom području ne očekuju veliku poplavu kakva je bila prošle godine, a maksimalni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu očekuje se u noćnim satima, a Korane u petak ujutro. 

Vodostaj Kupe jutros u 10 sati iznosio je 728 cm, a Korane 683 cm. Očekuje se da će Kupa noćas maksimalno narasti do razine od 769 cm, a Korana do 733 cm.

Prema prognozama, tijekom noći i sutra zbog najavljenih oborina očekuje se daljnji porast vodostaja Kupe i Korane, ali i Mrežnice, Dobre, Gline i ostalih manjih vodotokova na karlovačkom području.

"Očekuju se obilnije oborine, prije svega na karlovačkom i sisačkom području, te je za očekivati uvođenje redovitih, a moguće je i proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava na slivu rijeke Kupe i Save uzvodno od Crnca, a od petka se očekuje postupno smirenje vremenskih prilika s prestankom oborina", priopćavaju iz Hrvatskih voda.

Biljana Željeznjak, rukovoditeljica branjenog područja, kaže da sada u Karlovcu nigdje nije kritično, ali da nebranjeni dio grada ima ozbiljnih problema, te je za njih najvažnija informacija kako se ne očekuje da će rijeke preći osam metara, kao lani kada je Kupa bila 844 centimetra.

Kupa i Korana rastu po više od deset centimetara na sat.

U gradskoj četvrti Mostanje gradi se zečji nasip

Centar 112 javlja da se u karlovačkoj gradskoj četvrti Mostanje gradi zečji nasip, te da vatrogasci u karlovačkim nebranjenim predgrađima i selima pune vreće s pijeskom i distribuiraju ih na kritične točke.

Župan Ivan Vučić (HDZ), zapovjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, rekao je da se stožer nije sastajao jer informacije koje on dobiva od Centra 112 i žurnih službi ne upućuju na to da bi gradovi ili općine za sada trebale pomoć.

Sve jedinice lokalne samouprave uspijevaju svu pripremu zaštite od visokih voda obaviti sami, nismo dobili ničiji poziv za pomoć, a ako bude trebalo, angažirat ćemo dodatne snage, naglasio je župan Vučić.

9:45 - Murter je tijekom noći bio odsječen od kopna nakon što se nabujala voda prelila preko mosta. Tijekom jutra vodostaj je pao te se sada može na otok, javlja reporterka Nove TV, Sofija Preljvukić.

Jaka kiša koja neprestano pada od 18 sati potopila je Vodice te je na gradskim prometnicama i do pola metra vode, a zbog visokog vodostaja dijelu potrošača je namjerno isključena struja.

U murterskom mjestu Jezera vatrogasci ispumpavaju vodu iz kuća i jedva se nose sa situacijom. U nekim kućama se nalazi i do pola metra vode.

Vodena bujica izbila je granitne kocke kojima je popločena ulica koja vodi prema šibenskoj gradskoj četvrti Šubićevac. Bujica je ploče nanijela skroz do glavnog gradskog trga koji je još uvijek pod vodom iako se nevrijeme smirilo.

08:27 - Pored toga što su vatrogasci vršili punjenje vreća s pijeskom i distribuciju istih na kritične točke, izgradnje zečjeg nasipa u GČ Mostanje, zabilježena je samo jedna intervencija i to vatrogasci JVP Karlovac imali su tehničku intervenciju, pomoć bolesnoj staroj osobi u ulici M.Krešića.

Trenutno su sve prometnice prohodne.

Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 15.10.2015. godine u vremenu od 08:00 do 14:00 sati bez opskrbe električnom energijom biti će naselje Šegani, grad Ogulin.

07:30 - I u četvrtak će vrijeme biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i obilnijom, a na Jadranu će biti i grmljavine. Najkišovitije, uz mjestimice i više od 60 litara kiše po četvornom metru bit će na Jadranu i područjima uz Jadran, a znatnije količine moguće su i u dijelovima središnje Hrvatske.

U unutrašnjosti će puhati slab i umjeren vjetar, većinom jugoistočni i južni. Na Jadranu će jako i olujno jugo slabjeti i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana okrenuti na sjeverozapadnjak, potom jugozapadnjak. Najviša temperatura zraka bit će od 12 do 17, na Jadranu, a na krajnjem istoku zemlje između 18 i 23 Celzijeva stupnja, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak za Hrvatsku.



POTOP U ŠIBENSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI Bujice na ulicama, poplavljeni podrumi, voda u Šibeniku izbila granitne kocke

A nevrijeme praćeno jakom kišom izazvalo je u srijedu navečer velike probleme na šibensko-kninskom području, zbog velikih padalina i plime poplavljeno je šibensko gradsko područje Doca, a poplave su pogodile i središte grada.

Vodena bujica izbila je granitne kocke kojima je popločan dio ulice prema gradskoj četvrti Šubićevac. Bujica je ploče nanijela skroz do glavnog gradskog trga poljane koji je još uvijek pod vodom iako se nevrijeme smirilo. Kako se doznaje u centru 112, bez struje je ostalo područje Danila do Perkovića, te naselje Žaborić i stanovnici otoka Kaprija. Štete u ostatku županije tek se zbrajaju. Kiša je izazvala velike probleme i u Vodicama.

Raste vodostaj rijeka na karlovačkom području

KA portal javlja da su tijekom noći Kupa i Korana rasle brzinom od 10 do 17 centimetara po satu pa je vodostaj Kupe u 7 sati bio 698, a Korane 650 centimetara.

Svakog trenutka bi mogle biti proglašene redovne mjere obrane od poplave.

Zbog obilnih oborina tijekom noći tendencija rasta rijeka će se nastaviti. Iako kiša u Karlovcu trenutno ne pada, najavljene su nove oborine tijekom dana.

Mnogi su svoju imovinu u iščekivanju poplava zaštitili zečjim nasipima, a u sprječavanju katastrofe trebao bi pomoći i nasip izgrađen nakon prošlogodišnje poplave. (Hina)

Ako imate snimke ili fotografije poplava, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali ni u kojem slučaju ne dovodite sebe u opasnost!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene