Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Srbije

Reakcija Crne Gore zbog spomenika Miri Barešiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore (MVPEI) uputilo je u ponedjeljak prosvjednu notu veleposlanstvu Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miri Barešiću u Dragama.

Crnogorska diplomacija reagirala je imajući u vidu da je Miro Barišić osuđen za ubojstvo Vladimira Rolovića, jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj 1971. “I ovih dana, kada mu se pred rodnom kućom u Dragama priprema otkrivanje spomenika, u Hrvatskoj ima onih koji smatraju da je ubojstvo Vladimira Rolovića 1971. bilo naprosto teroristički čin zbog kojeg je, uostalom, Barešić tada u Švedskoj i osuđen na kaznu doživotnog zatvora”, stoji u priopćenju MVPEI-ja Crne Gore.

Pročitajte i ovo Potres u Crnoj Gori Jačine 4,7 stupnja Novi potres zatresao Crnu Goru, osjetio se i u Hrvatskoj i BiH: "Baš je jako zatreslo, trajalo je desetak sekundi" Potres u Crnoj Gori Kao i sredinom ožujka Novi snažan potres u Crnoj Gori: "Dubrovnik je kratko zadrmalo"

"Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore očekuje da će se Vlada Republike Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslavenski i crnogorski diplomat", smatra MVPEI.

Veleposlanik Rolović, rođen u Brčeli kod Bara u Crnoj Gori, umro je osam dana nakon napada od posljedica ranjavanja. Sud u Švedskoj osudio je Barešića na doživotni zatvor. Vlada Ulofa Palmea je 10. listopada 1985. zbog dobrog vladanja preinačila doživotni zatvor Barešiću na osamnaest godina.

Podsjetimo, i srbijanska vlada poslala je u ponedjeljak notu Zagrebu zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i otkrivanja spomenika Miri Barešiću. 

No hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je Srbiji na posljednje prosvjedne note. Hrvatski otpravnik poslova u Beogradu Stjepan Glas odbio je primiti prosvjedne note, ali ih je Srbija "dostavila redovitim putem", objavilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Takve neprihvatljive i neprimjerene verbalne note hrvatska služba vanjskih poslova više ne prima, doznaje se na Zrinjevcu.

U MVEP-u ističu da Hrvatska ne dopušta miješanje u njezine unutarnje stvari i neće se spuštati na tu razinu komunikacije. Umjesto neproduktivnog slanja verbalnih nota državna vlast Srbije bi mogla ozbiljno krenuti u političku europeizaciju srbijanskog društva, poručili su vlastima u Beogradu. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene