Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan sporazum

I agencije za naplatu potraživanja otpisivat će građanima dug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencije za naplatu potraživanja imaju u evidenciji 6500 građana kojima bi dugovi mogli biti oprošteni.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u ponedjeljak je potpisala sporazum o oprostu duga najsiromašnijim građanima s predstavnicima agencija za naplatu potraživanja, čime se broj vjerovnika koji su se priključili projektu oprosta dugova popeo na dvjesto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povijesni dan Vlada, banke i teleoperateri potpisuju sporazum o oprostu duga građanima Slika nije dostupna Ublažavanje poteškoća Ova odluka će biti novi početak za desetke tisuća građana!

'Obavili smo razgovor s pet agencija za naplatu potraživanja koje će se priključiti sporazumu o oprostu duga najsiromašnijim građanima. Radi se o oko 6.500 ljudi kojima će, ako udovoljavaju kriterijima iz sporazuma, dugovi biti oprošteni', istaknula je Opačić.

Do sada je 16.500 građana dobilo potvrdu o zadovoljavanju prvog kriterija za oprost duga - da su u blokadi duže od godinu dana, dodala je Opačić.

Predsjednik Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja Matija Arapović ustvrdio je da su agencije i dosad vodile računa o socijalno ugroženim građanima.

Sporazum je samo formalizacija tih modela koje su agencije već provodile, rekao je Arapović, direktor tvrtke za naplatu potraživanja Prima Solvent.

Pula: Opačić s istarskim gradonačelnicima potpisala sporazum o otpisu duga

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj je registrirano dvadesetak tvrtki koje se bave tim poslom, no od toga je tek njih pet-šest relevantno.

Na novinarsko pitanje o ustavnoj tužbi udruge Blokirani, koji tvrde da je Vladin model oprosta duga neustavan, Opačić je odgovorila kako smatra "zločestim zaustavljati projekt koji pomaže najugroženijima".

"Riječ je dobrovoljnom sporazumu, ne o aktu prisile, pa ustavna tužba pokazuje ljudsku zločestoću prema onima koji najteže žive i kojima nastojimo olakšati situaciju", poručila je Opačić.

U Ministarstvu ističu da ni jedno dugovanje nakon 31. rujna prošle godine ne može biti preneseno na neku od agencija za naplatu potraživanja, te da su predmet pregovora bila samo ona dugovanja koja su na agencije prenijeta prije 31. rujna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene