454584
454584
454584
454584
454584

HZZO uložio više od sto milijuna kuna da pacijenti lakše dođu do doktora

  • , 23.10.2016., 23:33
  • Autor:
  • komentara

Slijedećeg tjedna pacijenti će se obiteljskom liječniku moći obratiti putem posebne mobilne aplikacije. Recepti za lijekove, doznake za bolovanja - sve to moći ćete dobiti uz samo nekoliko klikova.

 
 
 
 
Mobitelom do recepata i uputnica (Video: Dnevnik Nove TV)
Mobitelom do recepata i uputnica (Video: Dnevnik Nove TV)

Da bi izbjegli gužve u ambulantama, od sljedećega tjedna sa svojim obiteljskim liječnikom moći ćete komunicirati preko mobilnog telefona. Putem posebne aplikacije HZZO-a moći ćete se, primjerice, naručiti za vađenje krvi, moći ćete izvaditi doznake za bolovanje ili nešto drugo. U nekim ambulantama pilot projekt već je krenuo.

"Pacijentima će to sigurno omogućiti bržu i lakšu komunikaciju i uštedu dosta vremena. Nama liječnicima možda nešto manje, jer mi svaki taj slučaj, bez obzira dobili mi informaciju osobnim kontaktom ili putem interneta, moramo naprosto odraditi. Nama to vremenski neće puno pomoći", kaže Milan Mazalin, liječnik obiteljske medicine. 

Aplikacija će funkcionirati tako da liječnik na vaš zahtjev odgovara s da ili ne. Ukoliko vam ne odobri određeni lijek ili pregled, morat ćete ili doći osobno kod njega ili ga telefonski nazvati.

U protekla dva mjeseca za korištenje aplikacije prijavilo se svega dvije i pol tisuće ljudi. To je svega 0,06 posto od ukupnog broja osiguranika pri HZZO-u. Ipak, do Nove godine očekuje se da će aplikaciju koristiti oko milijun i pol ljudi.

"E-recepti odlično funkcioniraju, uputnice još uvijek nisu zaživjele u punom obimu. Treba vremena i nama da se svi skupa naučimo na to i da će to jednog dana naprosto morat funkcionirati", kaže Mazalin.

Cijeli projekt HZZO će stajati nešto više od 100 milijuna kuna. Cilj je u konačnici smanjiti liste čekanja u bolnicama, jer se više nećete moći s jednom uputnicom naručivati na više pregleda u različitim bolnicama. Kada ovo sve skupa krene moći ćete putem aplikacije odabrati jedan termin u jednoj bolnici. I toga ćete se morati pridržavati.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se