71348
71348
71348
71348
71348

HZZO: Raste interes za dopunsko osiguranje

  • , 31.12.2008., 15:02
  • Autor:
  • komentara

S obzirom na više participacije u zdravstvu od Nove godine, koje rastu s pet na 15 kuna, u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje bilježe u posljednje vrijeme četiri posto više osiguranika u sustavu dopunskog osiguranja.

 
 
 
 

Ukupno je sada na taj način osigurano 680 tisuća građana, a tijekom prosinca policu dopunskog osiguranja počelo je plaćati novih 25 tisuća građana, doznaje se u Zavodu. U HZZO-u očekuju i daljnji rast interesa, ali ne očekuju gužve na šalterima jer su postupak sklapanja polica maksimalno pojednostavili.

Bitno je pritom napomenuti da se polica osiguranja sklapa popunom potrebnog obrasca pa će sve police sklopljene tijekom siječnja početi važiti isti dan. Građani koji imaju hitnu potrebu da im dopunsko pokriva participaciju u prvim danima 2009., mogu doći u bilo koji ured Zavoda, popuniti obrazac ponude i zatražiti policu na licu mjesta. Polica će im važiti odmah i njome mogu plaćati participacije u zdravstvenom sustavu. Premiju će pak platiti naknadno putem uplatnica HZZO-a koje će im biti dostavljene na kućnu adresu zajedno s iskaznicom. 

>> Skandal u HZZO-u: Liječnici upali na sastanak

>> Ogorčeni liječnici: Participacija je reket na građane

>> Skupo zdravstvo: obavezno dopunsko osiguranje ili plaćanje svakog odlaska liječniku

>> 'Reforma će omogućiti liječnicima bolju zaradu'

U slučaju hitnosti građanin može doći i na bilo koje mjesto platnog prometa, u banku ili poštu, uplatiti jednu premiju i s kopijom uplatnice koristiti zdravstvenu zaštitu bez plaćanja participacije. Te će osobe potom naknadno podnijeti ponudu i ući u osiguranje. Građani koji se žele osigurati a nemaju hitnu potrebu za tim, primit će u narednom razdoblju na kućnu adresu obrazac koji će popunjen i potpisan vratiti u HZZO osobno ili putem poštom. U uredima zavoda postavljeni su za to posebni sandučići ili kutije. 

Ponude na kućnu adresu

Obrazac ponude dostupan je i na internetskim stranicama zavoda ( www.hzzo-net.hr ). Oni koji već koriste iskaznicu dopunskog osiguranja ne moraju činiti ništa jer im iskaznica i osiguranje vrijede do redovitog isteka. Građani koji su oslobođeni plaćanja participacije i posjeduju 'kartončić' Zavoda kojim taj status i dokazuju također ne moraju činiti ništa jer im kartončić vrijedi i u 2009. godini. Do lipnja iduće godine ti će osiguranici dobiti na kućne adrese policu i iskaznicu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se