Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri dijagnoze, jedan liječnik i jedan problem

Ovaj hrvatski liječnik prkosi sustavu kako bi radio svoj posao - spašavao ljudske živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo priče pacijenata koji tvrde kako su zbog zdravstvenog sustava mogli imati po život teške posljedice. Da nisu došli u ruke određenih liječnika, koji su se oglušili na zdravstvenu administraciju i liječili ih unatoč tome što su prouzročili velike gubitke bolnici, poručuju kako sada možda ne bi bili ni živi.

Anita Mamić Kotarsky ozbiljno je oboljela, prestali su joj raditi zalisci na venama, krv se više nije mogla odvoditi srcu. "Vene su skupljale krv, naticale i počele pritiskati živce zbog čega je došlo do niza problema u zdjelici", ispričala je Mamić Kotarsky za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama" HZZO Traže očitovanje HZZO reagirao na sramotan slučaj u zagrebačkom zdravstvu

Na pretrage je išla u Austriju, jer, kaže kako u Hrvatskoj to nitko ne radi. "U Austriji su rekli da se to ne može riješiti, da tako nešto nisu vidjeli i da je to kraj mojem liječenju. Međutim, moji dobri doktori ovdje su rekli da će oni naći ovdje rješenje i tako sam ja došla do profesora Vinka Viđaka. Zahvaljujući njemu konačno sam dobila svoj život nazad i mogu konačno razmišljati da imam djecu, na čemu sam mu beskrajno zahvalna", kaže Mamić Kotarski.

Zahvalni su i Mirko Lacić i Dane Boras kojima je dr. Viđak spasio život. Da nije bilo njega, Dani, koji je dijabetičar, amputirali bi nogu.

"Realno, trebao sam sad biti u kolicima. Da nije bilo Viđaka, ne bih mogao izaći ovdje uz stepenice", kaže Boras, a slično govori i Lacić.

"Meni znači puno za život, jer ne bih mogao hodati", kaže Lacić.

Tri dijagnoze, jedan liječnik i jedan problem - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Naime, kod ova tri primjera, dr. Viđak kaže kako HZZO ni približno ne isplaćuje iznos onoga što je napravljeno, a neki postupci čak nisu ni na listi usluga, zbog čega bolnica automatski ima gubitke, a pacijenti ostaju bez spasonosnih terapija.

"Struka se zadnjih 20 godina mijenjala, ali administracija u zdravstvu je jako slabo pratila te promjene. I to je osnovni razlog zbog čega se liječnici svakodnevno nalaze u dilemi da li liječiti po pravilima struke ili poštivati limit. Ako poštuju limite onda jednostavno ne mogu primjeniti nove metode", kaže doktor Viđak. 

Godinama liječnici od HZZO-a traže promjene, a Viđak i sam kaže da su frustrirani zbog svega.

"Liječnici su frustrirani! I ovisno o snazi svakog od nas i potpori koju imaju od strane Zavoda, Odjela i Uprave, mogu i rade određene stvari koja struka traži. Svaki liječnik prvo će poštivati pravila struke, a tek onda slijediti pravila administracije. Na žalost, to je svakodnevnica i to je realno stanje u Hrvatskoj", kaže Viđak.

S tim se u HZZO-u ne slažu već kažu kako su sve usluge određene modelom dijagnostičko-terapijskih skupina - DTS-om. To je model plaćanja u kojem se plaća epizoda liječenja, od primanja do otpusta, a u cijenu su uključeni svi prosječni troškovi liječenja.

"U ovom trenutku mi imamo jedan DTS model koji je već, moramo priznati, zastario. To je verzija pet, a vani je već verzija osam. Moguće je da određeni postupci ne odgovoaraju stvarnim cijenama koje koštaju onoga tko to provodi, određenu bolnicu. I mi smo u svakom momentu u mogućnosti izvršiti reviziju tih postupaka u odnosu na njihovu cijenu", kaže Fedor Dorčić, ravnatelj HZZO-a.

Konačno rješenje, poručuju iz HZZO-a koji bi trebao zadovoljiti i administraciju i struku, bit će modernizacija plaćanja bolničkih usluga. Slijede detaljne analize, a onda i novi sustav. Sustav koji će liječiti pacijente, a bolnice zbog toga neće imati gubitke.

Za razliku od šefa HZZO-a koji kaže da sustav jest zastario, ministar tvrdi kako je hrvatsko zdravstvo na najvišoj razini, ali priznaj kako su problem financije.

„Hrvatsko zdravstvo je uz bok najboljima u svijetu, znači rijetke zemlje u svijetu imaju kvalitetu i dostupnost kao što imaju Hrvati u tome smislu sigurno Hrvati prednjače po kvaliteti na žalost po novcima ne i to je veliki problem, to ne znači da nema negdje prostora za nešto uštedjeti ali držati ovu razinu i pratiti trendove svjetske označava i imati više novca o čemu moramo otvoriti dijalog i s narodom i s medijima“, kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene