Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10,6 milijuna kuna duga

HZZO podnio zatjev za ovrhom nad tvrtkom Mrsićeve supruge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) prošloga je tjedna podnio Fini prijedlog za ovrhom nad tvrtkom Shire d.o.o u cjelovitom iznosu duga od 10,6 milijuna kuna, izjavio je u utorak Hini v.d. ravnatelja Zavoda Fedor Dorčić.

Riječ je o dugu koji HZZO-u duguje bivša tvrtka Dijane Šucbah Mrsić, supruge člana Predsjedništva SDP-a Miranda Mrsića. Tvrtka Shire d.o.o. (donedavno Solpharm), koju je Šucbah Mrsić lani prodala multinacionalnoj kompaniji Shire Pharmaceuticals Ireland Ltd., još od 2012. HZZO-u duguje više od 10,6 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Mirando Mrsić - 1 koncert 17. prosinca Otvorene linije za humanitarnu akciju "Želim život", medicinski direktor najavio novosti u radu Zaklade: "To je i njima priznanje" Slika nije dostupna obrat u slučaju Za sve je kriv grašak? Otkriveno zbog čega su Čedomir Jovanović i supruga završili na policiji

HZZO je pokrenuo pravni postupak i nije išao ni na kakve nagodbe sa Shireom jer, kaže Dorčić, u ovom trenutku prijedlog nagodbe ne obuhvaća iznos koji bi ih zadovoljio.

Šef HZZO-a uputio je 29. srpnja tvrtki Shire d.o.o. dopis sa zahtjevom da se očituje stoje li još kod ponude iz prosinca prošle godine, po kojoj bi dug namirili u lijekovima kroz određeni broj godina.

Shire je u prosincu prošle godine HZZO-u poslao ponudu da kroz idućih 15 godina "prebije dug" isporukom 451 bočice lijeka Replagal, a u šest godina 13 bočica lijeka Elaprase, ukupne vrijednosti 6,3 milijuna kuna, što je nešto više od polovice ukupnog duga.

No, Dorčić kaže da ih predložene nagodbe ne zadovoljavaju te poručuje kako mu je "cilj zaštiti interes Zavoda i spasiti što se može".

"Zbog toga smo podnijeli prijedlog za ovrhom, iako i dalje ne isključujemo mogućnost nagodbe ako ona bude za nas povoljna, kaže Dorčić.

HZZO je s tvrtkom Solpharm imao ugovoren pay-back model plaćanja koji je uobičajen s farmaceutskim kompanijama.

"Njima pokrivamo potrebe svojih osiguranika za posebno skupim lijekovima. Obveza je dobavljača da osigura lijekove u potrebnim količinama, s tim da sve što je isporučeno i plaćeno preko ugovorene količine, kasnije moraju vratiti - kroz isporuku besplatnih lijekova ili povratom novca".

Kada je preuzeo Zavod u lipnju ove godine, Dorčić je utvrdio je da je, na temelju pay back modela ugovaranja, ostala nepodmirena obveza tvrtke Solpharm u iznosu od 10,6 milijuna kuna.

HZZO je sa svoje strane poduzeo sve što je mogao da zaštiti svoje interese. Sada se čeka očitovanje tvrtke Shire, koja je u međuvremenu kupila Solpharm. Što se tiče zastarnog roka, svaka od suprotstavljenih strana ima svoje pravno tumačenje, a konačno mišljenje, kaže Dorčić, dat će sud.

Tvrtka Dijane Šucbah Mrsić kontinuirano je bilježila rast prihoda, a lani je uprihodovala 21,099.900 kuna i ostvarila 6,869.700 kuna neto dobiti. Tvrtka zapošljava 13 osoba s prosječnom neto plaćom od 24.938 kuna i kao takvu ju je Šucbah Mrsić lani prodala Shireu Pharmaceuticals Ireland, kompaniji koju je do tada savjetovala i zastupala na hrvatskom tržištu. U Shireu je ostala na funkciji direktorice.

Iz Shirea dosad nisu željeli odgovoriti na upite o detaljima vezanim uz dug HZZO-u, pozivajući se na poslovnu tajnu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene