Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zakonske izmjene

Promjene od 1. travnja: HZZO objavio tko im se mora javiti kako ne bi ostao bez zdravstvenog osiguranja

U roku od 90 dana, a najkasnije do 29. lipnja potrebno je javiti se u HZZO.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio je tko im se sve treba javiti najkasnije do 29. lipnja ove godine kako ne bi ostao bez obveznog zdravstvenog osiguranja. 

Naime, 1. travnja na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, a neke od izmjena odnose se i na nezaposlene osobe osiguranike HZZO-a koji se ne vode u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Nezaposlene osobe koje imaju obvezno zdravstveno osiguranje trebaju najkasnije do 29. lipnja ove godine osobno doći u najbližu ustrojstvenu jedinicu HZZO-a radi provjere okolnosti na temelju kojih im je status utvrđen.

U obvezi osobnog pristupa HZZO-u nalaze se osiguranici koji su taj status stekli jer su izvršili prijavu HZZO-u u propisanom roku nakon:

  • prestanka radnog odnosa odnosno obavljanja djelatnosti ili prestanka primanja naknade plaće na koju imaju pravo prema propisima obveznoga zdravstvenog osiguranja
  • prijevremenog prestanka služenja vojnog roka odnosno dragovoljnog služenja vojnog roka ili nakon isteka propisanog roka za služenje vojnog roka odnosno dragovoljnog služenja vojnog roka
  • otpuštanja iz ustanove za izvršenje kaznenih i prekršajnih sankcija, zdravstvene ili druge specijalizirane ustanove, ako je bila primijenjena sigurnosna mjera obveznoga psihijatrijskog liječenja ili obveznoga liječenja od ovisnosti u zdravstvenoj ustanovi
  • navršenih 18 godina života
  • isteka školske godine u kojoj su završili redovito školovanje prema propisima o redovitom školovanju u Republici Hrvatskoj ili drugoj državi članici odnosno nakon položenog završnog ispita.

I nakon prvog osobnog pristupa HZZO-u, koje je obvezno u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu navedenog Zakona, osiguranici se i dalje moraju jednom u tri mjeseca osobno javljati HZZO-u, osim dok se vode u evidenciji nezaposlenih osoba HZZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija s Osnovne liste HZZO prihvatio prijedlog povećanja cijena za dio pomagala

Također, osiguranicima koji se ne vode u evidenciji nezaposlenih osoba, zbog čega imaju obvezu osobnog pristupanja HZZO-u, promijenjene su i oznake osnova osiguranja u evidenciji osiguranih osoba HZZO-a, a radi se o oznakama 00185, 00186, 00187, 00190 i 00192. 

Ako osiguranici osobno ne pristupe HZZO-u najkasnije zaključno s 29. lipnja 2023. godine, a potom jednom u tri mjeseca, HZZO će ih odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja.

U potonjem slučaju dužni su se javiti najbližoj ustrojstvenoj jedinici HZZO-a i regulirati status prema jednoj od zakonskih osnova osiguranja za koju u tom momentu ispunjavaju propisane uvjete.

Osigurane osobe koje su status u obveznom zdravstvenom osiguranju stekle prema osnovi osiguranja za koju je Zakonom propisan uvjet prebivališta, stalnog boravka ili dugotrajnog boravišta u Republici Hrvatskoj, a koje na dan stupanja na snagu Zakona imaju prijavljen privremeni odlazak izvan Republike Hrvatske, sukladno Zakonu zadržavaju taj status još najduže 90 dana od dana njegova stupanja na snagu te će ih HZZO istekom toga roka odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja.

Pročitajte i ovo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje Ne nasjedajte! HZZO upozorava na novu veliku prijevaru: "Poduzeli smo sve potrebne korake"

Osiguranim osobama koje su status u obveznom zdravstvenom osiguranju stekle ili će ga steći prema osnovi osiguranja za koju je Zakonom propisan uvjet prebivališta, stalnog boravka ili dugotrajnog boravišta u Republici Hrvatskoj prestaje status osigurane osobe gubitkom statusa osobe na prebivalištu, stalnom boravku ili dugotrajnom boravištu u Republici Hrvatskoj odnosno u slučaju prijave privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske te će ih HZZO odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja.

Osobama odjavljenima iz obveznoga zdravstvenog osiguranja zbog prethodno navedenih razloga HZZO će izdati rješenje na njihov zahtjev.

Također, navedenim Zakonom za prethodno navedenu kategoriju osoba propisan i jedinstveni rok za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje te on vrijedi i za redovite učenike i studente, što znači da redoviti učenici i studenti od sada imaju rok za prijavu 30 dana, umjesto dosadašnjih 90 dana od dana isteka školske odnosno akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene