Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirao HŽ

Strojovođe najavile štrajk, sud im ga zabranio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat strojovođa Hrvatske najavio je sutra od 12 do 14 sati štrajk u HŽ Cargu, dok će istovremeno Sindikat željezničara Hrvatske održati prosvjed na Markovu trgu. Iz HŽ-a odgovaraju - sud je zabranio prvi štrajk, a drugi je u postupku mirenja.

Strojovođe Hrvatskih željeznica najavili su kako će sutra će između 12 i 14 sati zaustaviti sve teretne vlakove na prugama i manevarske lokomotive na ranžirnim kolodvorima, ukupno oko 40 vlakova i lokomotiva, rekao je predsjednik Sindikata strojovođa Nenad Mrgan.

Pročitajte i ovo Počele su pripreme za dolazak baterijskih vlakova baterijski vlakovi Počele pripreme za dolazak suvremenih vlakova, mogu voziti do 160 kilometara na sat Slika nije dostupna Nenajavljene sindikalne akcije Štrajk strojovođa: Ne voze vlakovi u tri županije na sjeveru Hrvatske

>> HŽ: Najavljeni štrajk strojovođa i željezničara nije utemeljen

Strojovođe su htjele istodobno zaustaviti i vlakove u putničkom prometu, ali su od toga morale odustati jer sud na zahtjev Uprave HŽ Putničkog prometa nije dozvolio štrajk, budući da nije dovršen proces mirenja. Mrgan stoga najavljuje štrajk strojovođa u putničkom prometu za subotu, 18. svibnja, između 10 i 16 sati.

Međutim, iz HŽ-a su na najavu sutrašnjih sindikalnih aktivnosti promptno reagirali priopćenjem i sudskom zabranog jednog od dva najavljena štrajka.

'Temeljem tužbe HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. vezane uz najavljeni štrajk Sindikata strojovođa Hrvatske za 15. svibnja 2013., Županijski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu kojom Sindikatu strojovođa Hrvatske zabranjuje održavanje štrajka najavljenog za sutra, 15. svibnja 2013. godine, u trgovačkom društvu HŽ Putnički prijevoz d.o.o.




Vezano uz najavljeni štrajk Sindikata strojovođa Hrvatske za 18. svibnja 2013. provodi se postupak mirenja između Sindikata strojovođa Hrvatske i HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Po završetku postupka mirenja o istom ćemo izvijestiti javnost', stoji u priopćenju HŽ-a.

Radno vrijeme

Sindikat organizira te štrajkove upozorenja zbog, kako tvrdi, katastrofalnog stanja u HŽ Cargu i HŽ Putničkom prijevozu. Sindikat željezničara će okupiti 300-tinjak prosvjednika koji će se iza 11 sati s Glavnog kolodvora otputiti na Markov trg, gdje će održati prosvjed između 12 i 14 sati zbog nezadovoljstva stanjem u sve tri trvrtke kćeri HŽ-a.

Predsjednik Sindikata željezničara Zoran Maršić rekao je da u HŽ Cargu kasne plaće i dijele se otkazi, a nema komunikacije s resornim ministrom. U HŽ Putničkom prijevozu problemi su s radnim vremenom zaposlenih i sigurnošću, jer su potrebna hitna ulaganja u nove lokomotive i vagone.

Još 400 otkaza

U HŽ Infrastrukturi sindikat je potpisao dodatak kolektivnom ugovoru kojim se odrekao božićnica i regresa u zamjenu za jamstvo da ove godine više neće biti otkaza. No, do sindikalaca dolaze informacije da bi iza 30. lipnja ipak moglo biti još 400 otkaza, kaže Maršić.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas je poručio da radnici HŽ-a nemaju nikakvih razloga za štrajk jer plaće se redovno isplaćuju do 15. u mjesecu.

Desetogodišnji PSO ugovor

Po prvi put pokrenute su ozbiljne investicije u infrastrukturu i završio je natječaj za najbolju ponudu za proizvodnju novih vlakova. Po prvi put ćemo potpisati desetogodišnji PSO ugovor, po kojem država i jedinice lokalne uprave i samouprave mogu subvencionirati putnički promet, rekao je Hajdaš Dončić.

Upozorio je da 2017. godine stupa na snagu liberalizacija putničkog prometa, što znači da će bilo koja željeznička kompanija moći obavljati usluge na hrvatskim željeznicama, pa se HŽ Putnički promet do tada mora pripremiti za konkurenciju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene