Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HVIDRA: Odluka o Glavaševu puštanju zakonita i ustavna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječka HVIDR-e osudila je izjave triju udruga za ljudska prava koje su najavile da će od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti odluke Hrvatskog sabora, koji je Branimiru Glavašu odbio ponovno ukinuti zastupnički imunitet radi pritvaranja u kaznenom postupku, koji se protiv njega vodi na zagrebačkom Županijskom sudu.

Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP), Centar za suočavanje s prošlošću Documenta i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava prošli su tjedan najavili da će od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti saborske odluke o uskraćivanju odobrenja za pritvaranje Branimira Glavaša, smatrajući saborsku odluku primjerom zadiranja zakonodavne vlasti u sudbenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavaš ipak ostaje u pritvoru Slika nije dostupna Sabor neće ponovno odlučivati o Glavaševu pritvoru

Član Predsjedništva osječke HVIDR-e Petar Mlinarević kazao je na konferenciji za novinare kako se spomenute udruge "javljaju samo onda kad je potrebno optužiti ili unaprijed osuditi hrvatske branitelje" te kako im "očito nije jasno da je odluku donijelo najviše hrvatsko zakonodavno tijelo na temelju Ustava i svojih zakonskih ovlasti".

Upitali bismo spomenute udruge kako zamišljaju svoju pravednost i neutralnost, kad je znano da se javljaju samo kad je potrebno braniti ljudska prava isključivo jedne manjine u Hrvatskoj te kad je potrebno optužiti našu, vjerojatno i njihovu, domovinu i branitelje, poručio je Mlinarević. Dodao je kako nije primijetio da su se te udruge oglasile na činjenicu da se sedam pripadnika srpske nacionalnosti, optuženih za genocid, protiv kojih se postupak vodi na vinkovačkom Županijskom sudu, brani sa slobode.

Pozvao je spomenute udruge da javno kažu koga zastupaju i čije mišljenje iznose "kako bi svima bilo jasno o kome se radi, a ne se skrivati iza floskula o ljudskim pravima".

Predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić kazao je kako je tim udrugama "jedini cilj vršiti pritisak na rad suda, a na taj način čine kazneno djelo".

Čelnici HVIDR-e napomenuli su kako se te udruge financiraju novcem poreznih obveznika, hrvatskih građana, da bi trebale kvalitetno pratiti sva suđenja i reagirati na sve nepravilnosti, ali, drže u HVIDR-i, "to im očito nije cilj, već unaprijed optuživati hrvatske branitelje".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene