Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRUČNJAK UPOZORAVA

Poskupljenje cestarine donosi novu veliku opasnost po živote vozača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama je još jedan udarni turistički vikend. Ako u obzir uzmemo poskupljenje cestarine i gužve, mnogi će koristiti alternativne pravce koji su većinom puni zamki i opasnih dijelova.

Iz HAK-a upozoravaju na pojačan promet u smjeru juga, a gužve se očekuju od petka poslijepodne. Baš zbog gužvi ali i poskupljenja cestarina, mnogi će koristiti alternativne pravce koji su većinom puni zamki i opasnih dijelova. Stručnjaci upozoravaju, da se upravo na tim dionicama poštuje brzina, kako bi što sigurnije stigli do svojeg odredišta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stanje na cestama Naoružajte se strpljenjem: Gužve na prometnicama uoči blagdana, evo gdje je najgore Gužve na prometnicama, ilustracija - 6 Gužve na cestama Povremeni zastoji na autocestama: Pojačan promet u smjeru mora i prema unutrašnjosti

Gospođa Ana, prometne nesreće ispred svoje kuće, kako kaže više i ne broji.

"Jedan se u grabu zabio, ima dvije godine, jedan je u mostić pa se prevrnuo na krov, jedan tamo malo ispred isto, ne paze, popiju valjda i onda ne paze" kaže gospođa Ana.

Unatoč postavljenim upozorenjima, unatoč postavljenim znakovima o ograničenju brzine u Donjoj Jelsi mještani uvjeravaju kako se gotovo nitko ne pridržava tih znakova i tih brzina.

Upravo je brzina glavni uzrok prometnih nesreća. Uz nju, tu je i prometna kultura, koja nam nije na zavidnoj razini.

"Hrvatske prometnice su u cjelini jedna velika crna točka zato što je kultura vožnje loša, a kultura vožnje se može poboljšati samo ako se sustavno kontroliraju prekršitelji i ako se riješi pravosuđe da oni koji su napravili prekršaj budu i kažnjeni", tvrdi Željko Marušić, prometni stručnjak.

Poskupljenje cestarine i korištenje državnih prometnica, u konačnici bi moglo imati negativne efekte u broju stradalih, ističe prometni stručnjak.

"Svaki onaj koji otiđe s autoceste zbog preskupe cestarine on sudjeluje u stotinama opasnih situacija, preticanja, mimoilaženja kolizija sa pješacima, sa biciklistima" kaže Marušić.

U takvim situacijama kada temperature prelaze 30 celzijevih stupnjeva, najbolje je otpustiti papučicu gasa i na svoj godišnji otići ili se s njega vratiti sigurno.   

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene