Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska neisplativost

Hvar ostao bez jedinog laboratorija: "Pisali smo ministru, bez njegove suglasnosti ne možemo ništa"

Medicinski laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Medicinski laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Medicinski laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Medicinski laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Medicinski laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Medicinski laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Medicinski laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Medicinski laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Medicinski laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Medicinski laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Na Hvaru se ukida jedini medicinsko-biokemijski laboratorij. Riječ je o privatnom laboratoriju koji je raskinuo ugovor s HZZO-om. Ravnatelj splitskog Doma zdravlja kaže da su krenuli u proceduru preuzimanaj djelatnosti.

"Požar je ugašen privremeno. Ali trajno rješenje još nije nađeno. To što će se krv vaditi u domovima zdravlja i kod odabranih liječnika i slati na analizu u Split je u redu za neke stvari, kada se trebe napraviti krvnu sliku.

Pročitajte i ovo Otkriveni improvizirani laboratoriji u Dubravi - 5 Kućna radinost FOTO/VIDEO Policija otkrila nekoliko laboratorija za uzgoj trave u Dubravi: Neke bi opremljenost i dob dilera mogla iznenaditi Ilustracija Na Hvaru Napili se pa mahali nožem i vrijeđali žene: Dohvatili se i policajaca, no nisu se dobro proveli

Ali za hitnu medicinsku pomoć to ništa ne znači. Što kad dijete ima temperaturu 40, a ne može izvaditi CRP? Građani Hvara i okolnih mjesta će i dalje odlaziti u Split", ogorčena je je Irena Radovanović Matijević s Hvara.

Naime, otok je ostao bez jedinog medicinsko-biokemijskog laboratorija. Riječ je o privatnom laboratoriju koji je raskinuo ugovor s HZZO-om, a razlog je  financijska neisplativost.

Pacijenti kojima hitno treba izvaditi krv dovedeni su u opasnost. Za ostale pacijente, koji nisu hitni, vađenje krvi organizira se u ambulantama obiteljske medicine te se trajektom transportira u Split.

Ravnatelj Doma zdravlja o zatvaranju laboratorija

Ravnatelj Doma zdravlja splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa u Dnevniku Nove TV na pitanje što će biti s pacijentima čije stanje zahtijeva hitne laboratorijske pretrage objasnio je da laboratorij primarne zdravstvene zaštite na otoku Hvaru, kao ni jedan drugi u primarnoj zdrastvenoj zaštiti, nije hitan laboratorij.

"Što se tiče hitnoće, to bi se trebalo obratiti na drugu adresu, Ustanovi za hitnu medicinsku pomoć. Unatrag nekolio mjeseci su dobili mogućnost rada biokemijskih pretraga samog pacijenta. Je li taj dio odrađen ili nije, ja ne znam. Što se tiče redovnih vađenja krvi, do sada je vađenje krvi bilo u ambulantama obiteljske medicine, i ta krv se onda transportirala sa svih mjesta na otoku Hvaru u mjesto Hvar i tu se radila analiza.

Nažalost, doslovno preko noći je privatna magistra biokemije odlučila zatvoriti privatni laboratorij i dovedeni smo u situaciju da tu analizu moramo raditi u drugom laboratoriju. Organizirali smo to na način da je pomaknuto vađenje krvi sa normalnih termina, onih ujutro u pola 8, 8 sati na pola 9 do 10 sati. Radi se transport do Splita i radi se analiza krvi u Splitu", kazao je Rađa i doado je da je odmah u utorak to prvi put izvedeno.

Pacijenti su nalaze dobili oko pola 4. Dodao je i da je to jedina promjena koju će pacijenti osjetiti, nalaze neće dobiti u standardnim terminima, oko 13 ili 13.30, već nekih dva sata kasnije. 

Na pitanje zašto nakon zatvaranja privatnog laboratorija njegove djelatnosti nije preuzeo Dom zdravlja, Rađa kaže da rade na tome. 

"Nažalost, Dom zdravlja ne može to preuzeti automatizmom. Da bi to preuzeo, potrebna je suglanost ministra i za preuzimanje djelatnosti i za zapošljavanje djelatnika. Ja kao ravnatelj bez te suglasnosti ne mogu nikoga zaposliti. Odmah po dojavi da se laboratorij zatvara, sastalo se Upravno vijeće Doma zdravlja, donijelo je odluku o traženju suglasnosti za zapošljavanje.

Svi papiri upućeni su prema Zagrebu. Nalaze se u Ministarstvu i jutros su nam usmeno obećali da će se to za nekoliko dana riješiti i da onda Dom zdravlja ima mogućnost preuzimanja laboratorija i zapošljavanja i magistre biokemije i samih laboranata te pokretanje djelatnosti laboratorija na otoku Hvaru", zaključio je Rađa. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene