Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hvala Mirku Norcu što nas je granatirao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi ugroženi svjedok na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu koji je putem video-linka i izmijenjenog glasa svjedočio na suđenju za ratne zločine u akciji Medački džep svoj je iskaz pred sudom započeo zahvalom Norcu što ga je granatama natjerao u bijeg i tako spasio od sigurne smrti.

'Želio bih se zahvaliti Norcu što je tukao granatama po cijelom selu, istjerao nas iz kreveta i dao do znanja da moramo bježati', kazao je svjedok, ustvrdivši kako su bijegom izmakli sigurnoj smrti, odnosno sudbini koja je zadesila starije muškarce i žene koji su ostali u svojim kućama.

Pročitajte i ovo Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama Slika nije dostupna Ademi se ispričao žrtvama Medačkog džepa

Svjedok koji se zbog zaštićenog identiteta vodi pod rednim brojem 8. živio je u rujnu 1993. u Čitluku, gdje nakon akcije, kako je rekao, niti jedna kuća nije ostala čitava.

'Kada sam se s UNPROFOR-om vratio u selo sve je bilo zapaljeno, niti jedno od 60-ak domaćinstava nije bilo čitavo', kazao je svjedok koji tvrdi da tada u Čitluku nije bilo nikakve vojske, već samo civilno stanovništvo.

Kazao je i da su u srpskim selima postojale samo seoske straže te da je od svih ubijenih samo jedan muškarac imao pušku.

Rekao je da osobno nije vidio smaknuća civila, no čuo je priče o mučenjima i masakriranjima. Osobno nije vidio hrvatske vojnike kako pale ili uništavaju po selu, ali tvrdi da je na tom području tada bila jedino Hrvatska vojska.

'Netko je bio zapaljen, netko zaklan, a nekoga su vukli automobilom', kazao je.

Norčeva obrana prigovorila je na dio iskaza da u selima gdje je organizirana akcija nije bilo srpskih vojnih snaga.

'U Čitluku je bila cijela satnija, jedna bitnica minobacača, a
vojnici su bili smješteni po kućama. Također su imali i induktorsku mrežu za komunikaciju', kazao je optuženi general Norac.

Svjedoku je pokušao postaviti i nekoliko pitanja, no sudac je
zabranio većinu koja su proturječila iskazu svjedoka, poput pitanja o vojnim formacijama u Čitluku, je li bio zapovjednik straže, gdje se kuhalo za vojsku itd.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak 29. listopada, a još nije poznato hoće li se saslušavati novi svjedoci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene