Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HUS se pridružuje organizaciji sindikalnih prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se na sutrašnjem sastanku socijalnih partnera u Vukovaru ne ispune zahtjevi Hrvatske udruge sindikata, ta je sindikalna središnjica priopćila kako će se pridružiti organizaciji radničkih prosvjeda najavljenih za 12. travnja.

HUS traži da vukovarski sastanak rezultira konkretnim odlukama o datumu upućivanja u saborsku proceduru prijedloga Zakona o minimalnoj plaći, postizanju socijalnog sporazuma kojim bi se regulirala i politika plaća, tako da se veže uz porast troškova života i produktivnost u određenoj djelatnosti, te upućivanju u Sabor izmjena Zakona o radu u dijelu ugovora o radu na određeno vrijeme.

Pročitajte i ovo Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Koji je smisao? Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!" Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar"

HUS-ovci također traže postizanje dogovora o daljnjem načinu provedbe privatizacije i restrukturiranju Hrvatskog fonda za privatizaciju te, nakon analize, ukidanje nekih od brojnih parafiskalnih nameta poslodavcima.

Izjavu predsjednice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ane Knežević da HUS ne želi sudjelovati u prosvjedu najavljenom za 12. travnja, ta središnjica odbacuje kao 'neistinitu i tendencioznu'. Ana Knežević, kako ističu, uzima sebi za pravo da bude glasnogovornica HUS-a i još k tome predviđa što će HUS učiniti.

SSSH poziva sindikate u borbu za poboljšanje životnih uvjeta

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević izjavila je u Osijeku kako SSSH do sutra očekuje očitovanje ostalih sindikalnih središnjica o mogućem priključenju prosvjedu, koji taj sindikat 12. travnja organizira u Zagrebu. 

Knežević je kazala kako je SSSH na taj prosvjed pozvao i sve ostale sindikalne središnjice, ali da do sada nije zaprimio nikakav službeni odgovor, dodavši kako je to prilika pokazati da su sindikati spremni boriti se za poboljšanje životnih uvjeta većine građana u hrvatskoj državi.

Ponovila je kako je prosvjed 12. travnja upozorenje zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, te poslodavcima, s utemeljenim zahtjevom za povišenjem plaća, koje bi se trebale usklađivati prema porastu troškova života i produktivnosti u Hrvatskoj.

Ustvrdila je kako su prosječni troškovi četveročlane obitelji u siječnju iznosili 6178, a prosječna plaća 4693 kune i pokriva samo 75 posto mjesečnih životnih troškova.

Knežević je dodala kako SSSH, osim donošenja zakona o minimalnoj plaći, traži i reformu mirovinskog sustava, a u sklopu toga i ukidanje povlaštenih saborskih mirovina, ustvrdivši kako je prosječna saborska mirovina 9200 kuna, a prosječna radnička mirovina 2000 kuna.

Prosječna plaća u Hrvatskoj je 26,5 posto prosječne plaće u Europskoj uniji, a naše cijene dosežu 70 posto europskih prosječnih cijena, kazala je Knežević, dodavši kako je prosvjed legitimno pravo radnika da iskažu nezadovoljstvo svojim položajem, te da to nije rušenje države.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene