Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HUS predlaže opći štrajk ako se ne ispune zahtjevi s prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević poručio je Vladi i poslodavcima da se HUS zalaže za opći štrajk još prije jeseni, ako se u mjesec dana ne povuku konkretni potezi za ispunjavanje sindikalnih zahtjeva.

Ako Vlada i poslodavci budu kupovali vrijeme HUS će, poučen pozitivnim iskustvom subotnjeg prosvjeda u Zagrebu, nastojati organizirati i pokrenuti drastičnije akcije kao što je opći štrajk u cijeloj državi, rekao je Matijašević na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Nitko ne popušta ZOR: Rezultat 0:0, trakavica ide dalje

Na Jelačićevu trgu se dogodio prosvjed upozorenja, a ako on ne poluči konkretne rezultate generalni štrajk bi se trebao organizirati i prije jeseni, jer hrvatski radnici i članovi HUS-a nemaju vremena za čekanje, kazao je Matijašević.

Matijašević je ocijenio da će se nakon velikog prosvjeda, kojem je nazočilo više od 40.000 ljudi, sindikati lakše izboriti za potpisivanje socijalnog sporazuma kojim će se urediti politika plaća tako da se rast plaća veže uz porast troškova života.

Sindikati traže da minimalna plaća ove godine poraste na 41 posto prosječne plaće. Minimalac trenutno iznosi 33 posto prosječne plaće, dok je u zemljama Europske unije na 50 posto prosjeka u državi.

Matijašević najavio za ovaj tjedan prvi sastanak sindikalaca s ministrom financija Ivanom Šukerom na temu Zakona o minimalnoj plaći, kao i sjednicu Povjerenstva za analizu praćenja rasta cijena, na kojem sindikati očekuju nazočnost premijera Ive Sanadera.

Predsjednik HUS-a je zatražio ukidanje Pravilnika o licenciranju za radove u graditeljstvu, ocjenivši ga nestručnim i štetnim jer će 'proizvesti' gubitak čak 100.000 radnih mjesta.

Također je zbog radnika vranjičkog Salonita zatražio izmjenu Zakona o dodatku na mirovinu, tako da i oni dobiju dodatak od 250 do 300 kuna.

Naime, radnici Salonita otišli su u mirovinu po posebnom zakonu i povlaštenim uvjetima za stjecanje prava na mirovinu radnika koji su bili izloženi azbestu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene