Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička nestabilnost i financijski problemi

Sindikati traže pomoć Grabar Kitarović: 'Vlada se ne bavi gospodarstvom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati su iskoristili obraćanje predsjednice te su odmah od nje zatražili pomoć zbog (ne)djelovanja Vlade.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević u utorak je pozvao predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da zbog političke nestabilnosti i financijskih problema u zemlji temeljem svojih ustavnih ovlasti predloži Vladi održavanje tematske sjednice o gospodarstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATSKA SAMA SEBI NAJVEĆI NEPRIJATELJ Znate li koliko se ljudi u tri godine iselilo u Njemačku? Slika nije dostupna Promjena još nema Matijašević Vladi: Situacija je kritična, krajnje je vrijeme za reforme

Predlaganje takve sjednice potrebno je, navodi se u pismu HURS-a predsjednici, radi mobilizacije svih čimbenika u cilju jačanja gospodarskih aktivnosti i zapošljavanja.

"Atmosfera u Hrvatskoj danas podsjeća na atmosferu u poduzećima koja 'klize' prema stečaju i likvidaciji, a u takvim poduzećima ostaju u pravilu samo oni koji nemaju nigdje drugdje otići", ocjenjuje Matijašević.

Upozorava da Hrvatska još od velike svjetske financijske krize bilježi nepovoljne rezultate te, pritisnuta jarmom javnog duga, iščekuje razdoblje kada će morati plaćati sve značajnije tranše zaduženja bivših vlada. U takvim okolnostima, gospodarstvo i njegovo jačanje mora biti prvorazredni prioritet izvršne vlasti, što je u više navrata rekao i premijer Tihomir Orešković. Vlada se, međutim, ne bavi gospodarstvom, tvrdi HURS.

Članovi vladajuće koalicije "sada već otvoreno priznaju postojanje prijepora koji onemogućuju smislenije djelovanje Vlade" , zbog čega su političke okolnosti iznimno opasne, a svaki novi dan besmislenih političkih prepucavanja nova propuštena šansa za hrvatsko gospodarstvo, a time i za građane koji u sve većem broju emigriraju na zapad.

Zbog toga HURS od predsjednice Republike traži da, sukladno ovlasti da brine o redovitom i usklađenom djelovanju te o stabilnosti državne vlasti, predloži održavanje tematske sjednice. "Vjerujemo da ste svjesni okolnosti i ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo, uloge koju su Vam povjerili građani, te ovlasti koje Vam pruža Ustav. Nadamo se Vašoj brzoj reakciji u najboljem interesu građana Hrvatske", poručuje predsjednik HURS-a. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene