Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije politički mudro'

HUP Vladi: Ne bi trebali oporezivati zadržanu dobit staru 10 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslodavci su Vladu optužili za širenje antipoduzetničke klime jer im država želi naplatiti porez za zaradu ostvarenu - unatrag 10 godina.

Vlada tvrdi da rasterećuje poslodavce, no sami poslodavci misle suprotno. I zato od Ustavnog suda traže zaštitu od Vladinog poreza koji propisuje da državi moraju isplatiti 12 posto od zarade unatrag zadnjih 10 godina. I to zarade koju su zadržali u poslovanju.

'Nije dobro da se to napravilo. Ja čak ne mislim da će to imati veliki prihodovni efekt kolika će u stvari biti politička šteta', kaže Ivan Miloloža, vršitelj dužnosti predsjednika HUP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna 'Na jednu dozvolu čeka se tri godine' Poduzetnici: U Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima!

Miloloža upozorava da će ovakva odluka odvraćati investitore od ulaganja u Hrvatsku

'Poduzeća koja su investirala u nove strojeve, u novu tehnologiju sad su relativno sankcionirana', drži Miloloža.

I ekonomski stručnjaci poručuju da oporezivanje unazad nije uobičajeno. 'Iskreno, moramo reći nije uobičajeno u svijetu da se tako oporezuje i da se oporezuje unatrag. Postoji podjeljeno mišljenje oko toga, a vidjet ćemo koji će efekti biti. Ali ako se to usmjeri na razvoj, to bi se onda moglo održati', smatra ekonomski analitičar dr. Tihomir Domazet.

A dok će Ustavni sud odlučivati o njihovoj tužbi poduzetnici se suočavaju s još većom nelikvidnošću. U svibnju je izmjerena na čak 44,5 milijarde kuna.

'Mi jednostvno moramo povući crtu i reći ne. Tih 44 milijarde nema, već možda ima 15 milijardi', kaže Miloloža. 

Poslodavci podsjećaju da su većinu tog duga stvorile tvrtke koje više uopće ne postoje i da su njihovi dugovi neneplativi.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene