Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon zaražene piletine

HUP: Uvozna hrana mora se bolje kontrolirati i nadzirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila je u srijedu da se uvozna hrana mora bolje kontrolirati i nadzirati te da bi domaći proizvođači i uvoznici morali ispunjavati iste kriterije, a što sada nije slučaj.

Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede pri HUP-u "smatra da novi slučaj uvezenih prehrambenih proizvoda zaraženih salmonelom ukazuje na potrebu da se preispitaju procedure nadzora i kontrole nad sigurnošću i kvalitetom prehrambenih proizvoda koji se stavljanju u promet na hrvatskom tržištu kao i učinkovitost sustava informiranja o problematičnim proizvodima", navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Strani radnici HUP Gorući problem našeg gospodarstva: Uskoro će u Hrvatskoj raditi 400.000 stranaca Košarica puna proizvoda (Foto: Guliver/Thinkstock) Upozorenje iz Ministarstva S polica se povlače dva proizvoda: U jednome ima stakla, u drugom salmonele

Podsjeća se pritom da je ulaskom u Europsku uniju hrvatsko tržište dodatno otvoreno i za uvoz prehrambenih proizvoda, a on je dodatno podržan širenjem inozemnih trgovačkih lanaca na hrvatskom tržištu.

"Neupitno je da kao članica EU moramo omogućiti pristup našem tržištu, ali se isto tako poštujući pravila i obveze Unije mora voditi računa o zaštiti domaće proizvodnje i zaštiti sigurnosti i zdravlja hrvatskih građana. Domaći proizvođači i oni koji su uvoznici morali bi ispunjavati iste kriterije što sada nije slučaj", ističu iz Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede pri HUP-u.

"Od 2006. do ove godine uvoz piletine porastao je za skoro 30 posto. Prošle je godine čak 39 posto peradarskog mesa i proizvoda bilo uvozno. Kriteriji kvalitete i nadzora nad domaćim proizvodima i onima iz uvoza moraju biti isti. Svjedoci smo da se često uvozna roba prodaje po vrlo niskim pa i dampinškim cijenama – to nije problem samo za domaće proizvođače već i za domaće potrošače, hrvatske građane. Izrazito niska cijena u pravilu znači nisku kvalitetu, a kada je hrana u pitanju to može biti i opasno za zdravlje", izjava je predsjednika Udruge Gorana Pajnića koja se prenosi u priopćenju.

Iz HUP-a najavljuju da će zatražiti sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem kako bi se otvorili razgovori o mogućnostima unapređenja cjelokupnog sustava nadzora nad kvalitetom i sigurnošću uvoznih prehrambenih proizvoda koji su prisutni na hrvatskom tržištu.

"Zadovoljni smo brzom reakcijom ministra koji je poduzeo konkretne korake prema odgovornim osobama u ovom posljednjem slučaju i vjerujemo da će biti spreman poduzeti daljnje korake koji će onemogućiti ponavljanje ovakvih situacija“, kaže Pajnić.

Tolušić zatražio razrješenje pomoćnika Kiša

Ministar Tolušić u srijedu je ocijenio da je Ministarstvo u slučaju pilećeg i pačjeg mesa zaraženog salmonelom, o čemu izvještava današnji tisak, postupilo po zakonu, ali da je trebalo brže reagirati te je zatražio razrješenje pomoćnika ministra za veterinarstvo Tomislava Kiša, kojem zamjera što javnost, pa i on sam, nisu prije saznali za zaraženu piletinu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene