Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema mjesta za strahove'

HUP: Outsourcing nije prijetnja zaposlenima, zadržat će sva prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Iako ljudski mogu shvatiti zabrinutost javnosti oko sudbine zaposlenika koji trenutno rade na tim poslovima, svatko odgovoran i dobronamjeran trebao bi reći da izdvajanje nije prijetnja zaposlenima, poručila je Ines Vodanović.

Predsjednica HUP-ove Kordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti Ines Vodanović izjavila je danas da outsourcing ili izdvajanje zaposlenih iz neosnovnih djelatnosti iz javnog u privatni sektor ne predstavlja prijetnju tim radnicima jer im je zadržavanje sadašnjih prava zajamčeno europskim direktivama, Zakonom o radu (ZOR) i namjerom HUP-a da preuzme sve zaposlenike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uskoro u Saboru Slijedi prijelomna godina za državni proračun: Evo što je Linićev plan Slika nije dostupna Reagirao na prosvjede Mrsić: Vlada je spremna na dogovor o ZOR-u, ali ne i na ultimatume

'Iako ljudski mogu shvatiti zabrinutost javnosti oko sudbine zaposlenika koji trenutno rade na tim poslovima, svatko odgovoran i dobronamjeran trebao bi reći da izdvajanje nije prijetnja zaposlenima, pa nema mjesta za takve strahove', izjavila je Vodanović.

'Vladina odluka je avanturistička i bez analize'

Čelnici sindikata javnog sektora, koji se žestoko opiru ideji o outsourcingu, jučer su optužili Vladu da je najava outsourcinga 'avanturistička, bez analize, nepripremljena, neozbiljna i nekorektna prema sindikatima'.

Vodanović stoga naglašava da zadržavanje svih 26.500 zaposlenih sa svim postojećim radnim pravima i nakon njihova izdvajanja u privatni sektor jamče europske direktive i hrvatski ZOR.

Osim toga, HUP-ova Koordinacija poduzeća iz uslužnih djelatnosti više je puta jasno rekla da je spremna preuzeti sve zaposlenike s njihovim radnim pravima. Vodanović tvrdi da će ti zaposlenici i dalje obavljati posao koji rade sada, i to do mirovine, samo će kod privatnika raditi u uređenim organizacijama, s modernom opremom i po najvišim standardima sigurnosti na radu.

Sindikati: Outsourcing ne donosi uštede

Pozivajući se na primjere iz svjetske i domaće prakse, Vodanović kaže da kvalitetno postavljeno i realizirano izdvajanje uslužnih djelatnosti donosi racionalnije korištenje postojećih resursa, uštede te efikasniju i kvalitetniju uslugu.

Promjene na bolje naročito su moguće kod neuređenih sustava i neorganiziranih procesa u uslužnim djelatnostima, a upravo je takvo stanje u domaćim institucijama iz javnog i državnog sektora. To je, kaže Vodanović, potvrdila i Vladina prezentacija o troškovima uslužnih djelatnosti predstavljena krajem travnja.

'Trenutno svi mi porezni obveznici, radili u privatnom ili javnom sektoru, bili poslodavci ili zaposlenici, moramo skupo plaćati neracionalnosti u organizaciji djelatnosti koje nisu temeljne djelatnosti javnih i državnih institucija', rekla je Vodanović.

Takvo stanje, poručuje, ne bi trebalo biti prihvatljivo nikome - ni Vladi, ni poslodavcima, niti sindikatima, kao ni ostalim građanima.

Što se tiče ušteda, Vodanović kaže da HUP-ova Kordinacija prema inicijalnim podacima o troškovima uslužnih djelatnosti koje je prikazala Vlada, vidi znatan potencijal za uštede na optimiziranju organizacije procesa i materijalnim troškovima.

Sindikati stvaraju atmosferu da je nepoželjno raditi s privatnicima!

HUP-ova Kordinacija osnovana je u listopadu 2013., odmah po predstavljanju Vladina paketa reformskih mjera, s namjerom okupljenih poduzeća da kao odgovorni socijalni partneri podrže proces izdvajanja i zajedno s Vladom i sindikatima naprave održiv okvir za outsourcing.

Vodanović ističe da su tvrtke članice Kordinacije uspješno realizirale sva veća izdvajanja na domaćem tržištu, i u javnom i u privatnom sektoru, i pritom preuzimale zaposlenike uz socijalnu klauzulu između jedne i pet godina.

Članice Kordinacije čine 80 posto tog segmenta tržišta, ukupno imaju više od 5000 zaposlenih, ostvaruju 500 milijuna kuna godišnje, a promet im kontinuirano raste.

Osim toga, napominje Vodanović, unutar članica Koordinacije djeluje nekoliko sindikata, od koji je najbrojniji Republički sindikat radnika Hrvatske koji je udružen u Nezavisne hrvatske sindikate. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene